Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico: Kľúčom k trvalej konkurencieschopnosti sú kvalifikovaní ľudia

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kľúčom k trvalo udržateľnej konkurencieschopnosti sú predovšetkým kvalifikovaní ľudia. Kompetencie, znalosti, ľudské vlastnosti, tvorivosť, pružnosť, sebavedomie, schopnosť presadiť sa v čoraz náročnejšom prostredí - to sú fundamentálne prvky, ktorými možno trvalo udržať konkurenčnú schopnosť priemyslu SR na globálnych kolbištiach.

Uviedol to dnes v Bratislave na konferencii priemyselnej bipartity o inováciách v priemysle predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Vláda SR chce podľa neho dosiahnuť zásadnú zmenu v smerovaní výskumu tak, aby bol významnejšie orientovaný dopytovo ako ponukovo. "Požiadavky podnikov vyjadrené iba strategickými inovačnými plánmi sa musia stať jadrom priemyselného výskumu. Okrem legislatívnych podmienok si to vyžaduje vytvorenie implementačnej agentúry na financovanie a koordinovanie priemyselného výskumu, vývoja a inovácií vo forme národného technologického inštitútu. Ten však nemôže byť nejakým byrokratickým pracoviskom, ale aktívnym koordinátorom a generátorom potrieb a možností priemyselnej praxe s prepojením na medzinárodné výskumné siete," spresnil Fico.

"Očakávame, že nadnárodné koncerny pôsobiace na Slovensku začnú u nás vytvárať pracoviská priemyselného výskumu, ktoré budú súčasťou výskumných sietí. K tomu vláda podniká rad rôznych krokov, a to aj prostredníctvom ekonomickej diplomacie. Ak prichádza nový investor na Slovensko, tak sa ho snažíme presviedčať, aby k nám neprinášal len samotnú výrobu, ale pokiaľ možno, aby vytváral priestor pre šikovných, vzdelaných ľudí z oblasti priemyselného výskumu, v ktorom by mohli nájsť uplatnenie," zdôraznil premiér.

Pripomenul zároveň, že slovenský priemysel je dnes nezanedbateľným výrobným potenciálom, a to aj prostredníctvom zahraničných investorov. "Naša krajina sa opäť stáva centrom moderného priemyslu, minimálne v stredoeurópskom priestore. Aby sme túto pozíciu udržali a rozvíjali, nevystačíme si s nástrojmi, ako sú sociálny či daňový dumping alebo tzv. bublinové finančníctvo," dodal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu