Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Frešo: Ľudia by mali vedieť, či sa vo VSS kradlo alebo nie

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí sa svojimi daňami skladajú na činnosť Vojenského spravodajstva, si podľa lídra SDKÚ-DS Pavla Freša zaslúžia vedieť, či sa vo vojenských službách kradlo alebo nie. Rovnako by mali dostať jednoznačnú odpoveď na otázku, či sa Vojenské spravodajstvo zneužíva aj na iné, ako na zákonom stanovené účely alebo nie.

"Možno sa v tom nevyzná sviňa divá, ale slušný človek v tom chce mať jasno. Chce mať jasno v tom, či sa kradlo alebo nekradlo," parafrázoval na 20. schôdzi NR SR Frešo výroky premiéra Roberta Fica.

Predseda SDKÚ-DS zdôraznil, že kauza údajného tunelovania vojenských služieb je kauzou, aká na Slovensku ešte nebola. Mesiac sa prípad prepiera v médiách a objavujú sa stále noví svedkovia a tajní agenti, ktorí hovoria o činnosti vojenskej služby. "Poškodzuje to Slovensko," dodal Frešo. Za falošné považuje tvrdenia, že krajinu poškodzuje opozícia, ktorá o kauze rozpráva.

"My sme zvolení, aby sme na nich dávali pozor a nie, aby nás úradníci školili o tom, čo máme rozprávať," vysvetlil. Upozornil, že Vojenská spravodajská služba mala mimoriadne dobré medzinárodné renomé, o ktoré kauzou prichádza. "Pán Fico by tu mal sedieť a mal by tlačiť na to, aby sa to vyriešilo," konštatoval Frešo.

Predseda SDKÚ-DS sa pozastavil nad fotkami terajšieho šéfa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru a bývalého riaditeľa VSS Juraja Šeba z dovolenky v Benine v spoločnosti Georgea Gansého, ktorý bol osobným asistentom Jána Slotu. Frešo pripomenul, že médiá opakovane informovali o tom, že Gansé mohol pôsobiť ako legalizant Slotovho majetku, keďže na neho boli písané viaceré nehnuteľnosti a ďalší majetok, ktorý bývalý predseda národniarov užíval.

"Čo tam robili, zadávali úlohy?" pýtal sa Frešo. Počas prvej vlády Roberta Fica podľa jeho slov vojenské tajné služby patrili do pôsobnosti SNS. Minister obrany Martin Glváč by sa podľa neho mal jednoznačne spýtať oboch pánov, čo robili s Gansém a či majú väzby na Slotu. Ak sa to Glváč a Fico nepýtajú, potom je tu otázka, či na Glváča a Fica nemajú vojenskí tajní kompromitujúce materiály, myslí si poslanec za SDKÚ-DS.

"Pokiaľ viem, SNS nikto nezakázal a platí aj prezumpcia neviny," reagoval poslanec Smeru-SD Anton Martvoň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu