Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico: Na zamestnanosť mladých môžeme získať 80 miliónov

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko by už na začiatku nového programového obdobia, v rokoch 2014 a 2015, mohlo získať na podporu zamestnávania mladých ľudí z eurofondov 80 miliónov eur.

Patrí totiž medzi 10 až 11 krajín EÚ s nezamestnanosťou v tejto kategórii vyššou ako 25 %, ktorých sa má týkať pripravovaná schéma pomoci v celkovom objeme 6 miliárd eur. Nezamestnanosť spolu s podporou hospodárskeho rastu budú hlavnými témami summitu európskych lídrov v Bruseli, na ktorom bude SR vo štvrtok a piatok (27. a 28.6.) zastupovať premiér Robert Fico (Smer-SD).

Hospodárska kríza podľa neho ani zďaleka neskončila a nezamestnanosť mladých je jej najnepríjemnejším dopadom. "Vítam navrhované stanovisko Európskej rady, že musíme spoločne vynaložiť maximálne úsilie na to, aby sa mladí ľudia do štyroch mesiacov dostali do práce, vzdelania alebo rekvalifikácie," zdôraznil Fico na dnešnej tlačovej konferencii. Túto novú iniciatívu pod názvom Garancia pre mladých slovensko podľa neho "absolútne podporuje".

Slovenská vláda bude podľa premiéra trvať aj na tom, aby EÚ umožnila väčšiu pružnosť pri čerpaní eurofondov. Práve vďaka takémuto presunu zdrojov by sa totiž dali nájsť ďalšie peniaze na boj s nezamestnanosťou. Pripomenul už v súčasnosti fungujúci projekt, ktorého ambíciou je nájsť v tomto a budúcom roku prácu 12.500 mladým ľuďom, pričom jeho doterajšie fungovanie označil ako úspešné.

Podpore rastu európskych ekonomík by mal pomôcť Investičný plán pre Európu, o ktorom majú lídri EÚ koncom týždňa tiež rokovať. Jeho cieľom je predovšetkým zmobilizovať všetky dostupné prostriedky Európskej investičnej banky (EIB), ktorej kapitál bol vlani navýšený o 10 miliárd eur. "Tieto zdroje majú byť čo najrýchlejšie použité ako ľahko prístupné pôžičky pre malé a stredné podniky," avizoval Fico.

"Verím, že ak Slovensko využije všetky príležitosti, ktoré poskytuje spoločný európsky priestor, sú to nástroje, ktoré Slovensko udržia nad hladinou a nepôjdeme pod hladinu, ako je dnes väčšina členských štátov EÚ," dodal predseda vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu