Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Procházka a Hlina sa k nezaradeným lipšicovcom a kollárovcom nehrnú

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nezaradení poslanci Radoslav Procházka ani Alojz Hlina sa do zriadenia poslaneckého klubu s poslancami okolo Daniela Lipšica a Jozefa Kollára nehrnú. Podľa Procházku nemá opodstatnenie, Hlina hovorí rovno o nezmysle.

"Klub nezaradených je v zásade politologický nezmysel a vlastne celkovo nezmysel. Akoby vznikol klub ľudí, ktorých hlavnou agendou je to, že nie sú v iných kluboch," povedal Hlina. Pripomenul, že ak by sa nazbieralo minimálne osem poslancov potrebných na zriadenie klubu, ktorých by spájala politická agenda, o vytvorení klubu by musel rozhodnúť parlament.

Hlina veľmi neverí, že by takto klub vznikol. "Tam by to bolo zaujímavé. Nakoľko takýto nový klub neprešiel voľbami, poslanci Národnej rady SR majú relatívne silný mandát na to, aby nepodporili jeho vytvorenie," uviedol nezaradený poslanec. "Nemyslím si, že klub nezaradených poslancov má nejaké opodstatnenie. Opodstatnenie má klub politickej strany," reagoval na úvahy o klube Procházka. Poslanec má záujem o spoluprácu aj s nezaradenými poslancami, ktorí sa združili do strany Nová väčšina - Dohoda (NOVADO). Hovorí však o spolupráci na "konkrétnych veciach" ako je napríklad tieňový rozpočet.

"Rád by som pozval k spolupráci na ňom aj niektorých ľudí z NOVADO, aj keď nielen odtiaľ. A tiež si myslím, že je dôležitá zmena volebného zákona, kde si tiež viem predstaviť spoluprácu. Ale o inej forme som zatiaľ neuvažoval," doplnil Procházka s tým, že o inej forme spolupráce ani neprebiehajú rokovania.

Juraj Droba povedal, že NOVADO sa bude určite uchádzať o zriadenie klubu, ak na to bude dosť poslancov. V súčasnosti sú siedmi, potrebovali by teda ešte aspoň jedného. Podľa Drobu prebehli neformálne rokovania aj na túto tému, avšak zatiaľ nie je nič uzavreté. Poslanci sa podľa rokovacieho poriadku môžu združovať v poslaneckých kluboch podľa príslušnosti k politickým stranám, politickým hnutiam alebo k volebným koalíciám, za ktoré boli zvolení do Národnej rady. Ak dôjde počas volebného obdobia k rozdeleniu volebných koalícií, alebo k zlúčeniu politických strán alebo hnutí, rozdelia sa alebo zlúčia sa aj ich poslanecké kluby, ak spĺňajú zákonné podmienky. Na zriadenie klubu je potrebných najmenej osem poslancov. Zákonodarcovia sa môžu združiť aj iným spôsobom, ako je vyššie opísané, utvorenie klubu však vtedy musí schváliť parlament.

Strana NOVADO vznikla spojením Novej väčšiny a Liberálnej dohody. Novú väčšinu vedie Daniel Lipšic, Liberálnu dohodu si založili odídenci z SaS združení okolo Jozefa Kollára. Spojenie do Novej väčšiny - Dohody odôvodnili úsilím vytvoriť relevantnú a dôveryhodnú alternatívu k súčasnej vláde Smeru. Jedným z pilierov novej strany má byť aj ekonomická kompetencia a schopnosť riadiť štát. Oficiálne prijatie LIDO do štruktúr NOVA by malo byť oficiálne spečatené na celoslovenskom zjazde NOVA, ktorý bude 15. júna v Košiciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu