Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hlina: Opozícia mala proti novému generálnemu prokurátorovi viac bojovať

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokiaľ opozícia chcela zabrániť zvoleniu nového kandidáta na generálneho prokurátora vládnym Smerom-SD, mala viac bojovať.

"Bojovať neznamená to, že dnes budú vonku tri bezprizorné skupiny. Mala tu byť pred týždňom jedna veľká demonštrácia bojovníkov za demokraciu," vyhlásil počas dnešnej rozpravy k voľbe kandidáta na generálneho prokurátora, ktorou sa začína aktuálna 21. schôdza Národnej rady (NR) SR, nezaradený poslanec Alojz Hlina.

Ostatným kolegom v opozícii vytkol, že teraz už nad postupom vládnej strany plačú zbytočne. "Nezvládli sme to, dnes bude zvolený generálny prokurátor," podčiarkol. Za jeho zvolením však vidí aj pozitíva. Doteraz totiž nebolo koho odvolať, keďže generálnu prokuratúru v súčasnosti riadi jej prvý námestník.

"Ak tam po dnešnej voľbe niekto bude, vytvára to predpoklad, že niekoho môžete odvolať, ťažko, ale môžete. Potom sú tu voľby a tie treba vyhrať. Ak vyhráte voľby, môžete skrátiť funkčné obdobie," naznačil ďalší postup Hlina. Nového šéfa prokuratúry môžu poslanci podľa neho aj lepšie kontrolovať.

Marián Kvasnička z opozičného KDH sa voči tejto kritike ohradil. "Obávam sa, že spôsob, ako si nasmeroval svoju úvahu, má silno surrealistické, až dadaistické črty. Obávam sa, že si si poplietol bránku," adresoval Hlinovi.

S vyjadreniami nezaradeného poslanca sa naopak stotožnil Juraj Blanár (Smer-SD). "Niekedy sa vás dá počúvať a tentokrát to bolo naozaj dobré vystúpenie, presne ste popísali to neskutočné farizejstvo vašich kolegov, ku ktorým sa raz hlásite a raz nehlásite," konštatoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu