Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lipšic o svojej novej strane: Ozrejmil jej štruktúru a budúce vedenie

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA – Republiková rada Novej väčšiny (NOVA) má v sobotu v Košiciach schváliť spojenie NOVA a členov Liberálnej dohody. Spojením má vzniknúť strana s názvom Nová väčšina – Dohoda.

 Ako povedal dnes predseda NOVA Daniel Lipšic, v sobotu rada schváli novelu stanov, podľa ktorej vzniknú tri názorové frakcie, a to konzervatívna, občianskodemokratická a liberálna, ktoré budú mať rovnovážne zastúpenie vo vedení hnutia v podobe dvoch podpredsedov a predsedu frakcie.

Po schválení stanov by mali byť do vedenia zvolení noví podpredsedovia. Teraz má NOVA dvoch podpredsedov – poslankyňu NR SR Janu Žitňanskú a bývalého novinára Gábora Grendela. Za liberálov by sa mali stať podpredsedami poslanci NR SR Jozef Kollár a Daniel Krajcer. Predsedom liberálnej frakcie by mal byť Juraj Miškov. Strana bude môcť mať najviac šesť podpredsedov. Podľa Lipšica však v sobotu nemusí dôjsť k zvoleniu všetkých. Jedno miesto zrejme ostane neobsadené. 

Strana, ktorá má ambíciu byť alternatívou proti súčasnej vláde a vytvoriť nádej pre ľudí na Slovensku, musí podľa Lipšica spĺňať tri atribúty. „Prvý je čistý štít, čo znamená boj proti korupcii, ale nie v podobe slov, ale skutkov. Moja skúsenosť vo vláde pri kauze Gorila je, že ministri Daniel Krajcer a Juraj Miškov spolu s premiérkou Ivetou Radičovou boli mojimi najbližšími spojencami,“ povedal Lipšic. Druhá vec je podľa neho odborná kompetentnosť. „Pravica bola kedysi lídrom reforiem a Robert Fico len reagoval. Dnes pravica len reaguje na to, čo prináša Fico. Je vyhoretá,“ vyhlásil Lipšic. Spojením podľa neho dochádza k vytvoreniu najlepšieho ekonomického tímu na Slovensku. „Ľudia ako Jozef Kollár, Robert Žitňanský, Martin Chren, Martin Barto, Marcel Klimek, Juraj Miškov sú najlepší ekonomický tím. Práve ekonomika ľudí najviac trápi. Zamestnanosť, pracovné miesta,“ uviedol. 

Tretí pilier je podľa Lipšica ten, že strana, ktorá chce byť úspešná, musí vedieť spájať. Musí prejaviť schopnosť sa dohodnúť, čo vyžaduje veľkú mieru veľkorysosti, empatie. „Stará pravica sa háda, nová pravica sa spája. Vo štvrtok bolo ďalšie rokovanie Ľudovej platformy o prezidentskom kandidátovi, koho to už v princípe zaujíma? Rokovania, nedohody. Občania si zaslúžia niečo lepšie. Zaoberať sa problémami, ktoré trápia ich a nie politikov,“ vyhlásil. 

Kedysi bol pokus spájať konzervatívcov a liberálov v SDKÚ. „Projekt SDKÚ bol úspešný, ale stalo sa, že SDKÚ zlyhalo v prvom pilieri. Boj proti korupcii. Mnohí predstavitelia stratili čistý štít. To je problém,“ uviedol Lipšic. 

Po víkende bude mať v parlamente nová strana sedem poslancov. Nehľadá však žiadneho ďalšieho, aby mohla vytvoriť poslanecký klub. „Sme však otvorení komukoľvek, kto má čistý štít, nemá kauzy a má odbornú kompetentnosť v nejakom sektore. Ak sa niekto pridá, budeme radi. Nikoho však nelanárime. Klub nie je priorita,“ povedal. Lipšic si ale myslí, že ak by aj mali osem poslancov, Smer by im klub neschválil.

Spojenie oznámili predstavitelia NOVA a Liberálnej dohody 26. mája. Vytvorenie spoločného subjektu definitívne schváli Republiková rada Novej väčšiny 15. júna v Košiciach. 

Lipšic pred rokom odišiel z KDH. Následne na jeseň založil vlastnú stranu. Spolu s ním od kresťanských demokratov odišla aj poslankyňa NR SR Jana Žitňanská. Tá je dnes podpredsedníčkou NOVA. Liberálna dohoda vznikla po tom, čo zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) 16. apríla vystúpilo päť poslancov Národnej rady SR a približne 75 členov. Z SaS odišli poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu