Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čaplovič chce zrušiť jazykové certifikáty ako náhradu maturity

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) plánuje zrušiť jazykové certifikáty ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

Zmenu plánuje zaviesť cez novelu zákona o výchove a vzdelávaní, ktorú poslalo do pripomienkového konania. Okrem tejto zmeny chce rezort novelou upraviť aj maximálny počet žiakov v triedach základných škôl a upraviť hodnotenie žiakov s mentálnym postihnutím. Pri určení maximálneho počtu žiakov v triedach sa podľa hovorcu ministra školstva Michala Kaliňáka vychádzalo z priemernej naplnenosti triedy v krajinách OECD v roku 2010 a v nadväznosti na to ministerstvo navrhuje zvýšiť maximálny počet žiakov na prvom stupni základných škôl na 28 žiakov. Doteraz mohlo byť v prvom ročníku 22 žiakov, v druhom až v štvrtom ročníku 25 žiakov. Maximálny počet žiakov na druhom stupni základných škôl sa zvyšuje z 28 na 30 žiakov.

Novela zároveň navrhuje možnosť úpravy hodnotenia žiakov s mentálnym postihnutím bez vyjadrenia stupňov a so slovným komentárom o dosiahnutých vzdelávacích výsledkoch. "V predkladanom materiáli sa navrhuje každoročne zverejňovanie metodiky prideľovania finančných prostriedkov zriaďovateľom škôl v rámci dohodovacieho konania, ako aj zriaďovateľom štátnych materských škôl a štátnych školských zariadení," dodal Kaliňák.

Cieľom novely je aj úprava podmienok financovania súťaží a predmetových olympiád a snaha umožniť zriaďovateľovi školy schvaľovať okrem počtu prijímaných žiakov aj počet tried. Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu potrvá 15 pracovných dní a skončí sa 17. júna 2013.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu