Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Záborská: Povinnosť hlásiť dlhodobý pobyt v zahraničí môže oslabiť SR v EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Europoslankyňa Anna Záborská žiada ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka, aby povinnosť hlásiť dlhodobý pobyt v zahraničí zmenil na dobrovoľnú službu registrácie, ktorú štát ponúkne občanovi. Záborská túto iniciatívu vysvetľuje obavou, že prijatá novela zákona o hlásení pobytu občana môže oslabiť vplyv Slovenska v Európskej únii.

Europoslankyňa uvádza obavu v súvislosti s návrhom nového nariadenia Európskeho parlamentu (EP) o demografickej štatistike. "Podľa článku 4 tohto návrhu budú občania EÚ, ktorí žijú a pracujú v zahraničí, na účely hlasovania v Rade započítaní medzi obyvateľov toho členského štátu, v ktorom momentálne žijú, bez ohľadu na ich občianstvo," pripomenula Záborská.

Nové nariadenie, ktoré má ešte schváliť Rada EÚ, podľa Záborskej môže mať vplyv na dianie a záujmy jednotlivých štátov v únii vzhľadom k zavedeniu "dvojitej väčšiny" v hlasovaní v Rade EÚ.

"Rozhodnutie kvalifikovanou väčšinou v Rade EÚ bude od roku 2014 dosiahnuté vtedy, ak sa za neho postaví väčšina štátov (55 %, teda s Chorvátskom aspoň 15) a zároveň ak počet obyvateľstva hlasujúcich krajín dosiahne spolu aspoň 65 % populácie Únie," upozornila Záborská.

Ak teda návrh nového nariadenia EP schváli Rada EÚ, podľa Záborskej to povedie k zvýšeniu vplyvu bohatších členských štátov na dianie v EÚ a naopak na oslabenie pozície tých chudobnejších, ako je Slovensko. Záborská totiž tvrdí, že Slovákov pracujúcich v zahraničí, nebude na pôde EÚ zastupovať ani vláda hostiteľskej krajiny, v ktorých Slováci nebudú mať právo voliť, no rovnako ich nebude zastupovať ani vláda SR.

"Pri dlhodobom pobyte budú odpočítaní z celkovej populácie, a to aj napriek tomu, že volebné právo na Slovensku im zostane," uviedla Záborská.

Europoslankyňa preto v otvorenom liste vyzýva ministra Kaliňáka, aby dal verejný prísľub, že on i vláda SR urobí všetko preto, aby v Rade EÚ presadili zmenu štvrtého článku v návrhu nariadenia o demografickej štatistike. "Zároveň by som Vás chcela požiadať, aby ste zvážili, či by nebolo lepšie zmeniť povinnosť hlásiť dlhodobý pobyt v zahraničí na dobrovoľnú službu registrácie, ktorú štát ponúkne občanovi," dodala Záborská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu