Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlina nevidí dôvod na odvolanie ministra školstva Čaploviča

Alojz Hlina
Alojz Hlina (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Alojz Hlina nevidí po dnešnej debate o školskej správe dôvod na odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD).

"Možno niekoho prekvapím, no v povedanom som nepočul nič, čo by ma prikovalo do stoličky, že tento minister je na odvolanie. A počúval som naozaj pozorne," povedal dnes v rozprave o spomínanej správe Hlina. Nepáčilo sa mu akurát, že Ústav informácií a prognóz školstva mal podpísať zmluvu na predražený prenájom s fínskou firmou, o ktorom dnes hovoril poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Za to by však mal podľa Hlinu niesť zodpovednosť niekto na nižšej úrovni, než samotný minister.

Opoziční poslanci v apríli avizovali, že budú iniciovať odvolávanie šéfa rezortu školstva. Poslanci Ľudovej platformy minulý týždeň povedali, že počkajú, ako dopadne aktuálna debata o správe o stave školstva, ktorá momentálne prebieha v parlamente.

Začiatkom apríla opozíciu nahnevalo, že minister nedodržal uznesenie, ku ktorému vládu zaviazali poslanci v decembri minulého roka. Do parlamentu totiž mala predložiť správu o stave školstva do konca marca. Čaplovič ju poslal koncom marca predsedovi parlamentu, no vláda ju vzala na vedomie až 10. apríla.

Hlinovi v diskusii chýbali silnejšie vyjadrenia, na ktoré je zvyknutý pri ekonomike či zdravotníctve. "Žiaľ táto debata nemá ten titanský rozmer, aký tu niekedy cítim. Keď je to o ekonomike, sleduje sa, čo povie Sulík, čo povie Mikloš. Keď je to o zdravotníctve, čo povie Novotný, čo povie Uhliarik. Táto debata nemá pre mňa tú silu," podotkol poslanec.

V rozprave zopakoval aj svoje heslo, že lepšie kvalitné montérky ako nekvalitný diplom. Na predstaviteľov samospráv z radov poslancov zas apeloval, aby sa nebáli zrušiť školy s nízkym počtom žiakov, lebo tie sú podľa Hlinu nekvalitné.

Poslanci o správe o stave školstva rokujú od rána, zatiaľ sa vystriedali iba písomne prihlásení zákonodarcovia. Následne dostanú možnosť prihlásiť sa do diskusie ústne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu