Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Reč poslanca Osuského hitom internetu: Takto naložil „boľševikom“ kvôli polohe!

Peter Osuský
Peter Osuský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nestáva sa často, že príhovor poslanca vidí viac ako 30 jeho kolegov, ktorí sedia v parlamente. Tentoraz je to inak. Zákonodarca Peter Osuský sa vďaka svojej reči, v ktorej kritizoval návrh z dielne Smeru o hlásení pobytu po viac ako 90 dňoch v zahraničí, stal hviezdou dňa. Okrem pochvalných hlasov ľudí, ktorí označili jeho slová za najlepšiu reč politika, sa však našli aj takí, ktorí Osuského kritizovali za urážky. Pozrite si jeho slová a posúďte sami.

Peter Osuský

 

Prepis príhovoru Petra Osuského (zdroj NRSR vrátane gramatických chýb a preklepov)

 

Ďakujem za slovo pán predseda. Vážená snemovňa. No opakovanie je matka múdrosti. (Smiech v sále.) A poučenia nikdy nie je dosť. Nebolo to dramatické poučenie z krízového vývoja, ktoré som zažil medzi prvým a druhým čítaním tohto návrhu zákona. Klement Gottwald pred rokmi hovoril. (Smiech v sále.) Straně věřte soudruzi. (Smiech a potlesk v sále.) Neborák Antonín Zápotocký bol dokopaný do rozhlasu aby deň pred výmenou penazí 1.júna 1953 povedal. Že měna nebude. (Smiech v sále.) Bola o deň. A ja som sa nie príliš, ale v kútiku duše predsa s istou nádejou upieral k tomu, že slovo obľúbeného ministra. Idola voličiek 8. marca každého roku by mohlo akúsi cenu. Nemalo veľkú cenu.

Keď som v prvom čítaní predniesol námety k pozmeňovacím návrhom, ktoré som potom predložil v druhom čítaní. Minister povedal, že až na ten piaty, s ktorým samozrejme problém ako strana máte pretože vy ste zaviedli stratu občianstva proti vôli občana Slovenskej republiky. Toto sme tu už robili. (Pozn.prepis.: nezrozumiteľne vyslovené) zbaviť občianstva a vyviesť 50 000 spoluobčanov, ktorých väčšina skončila v plyne. Potom sme ešte vyobčanovali jednotlivo tých ktorých sme sa chceli v Československej socialistickej republike zbaviť. A tak sme sa spolu s kolegami obrátili na ústavný súd, aby sme neumožnili pokračovať v tejto neblahej tradícii. K jazykovému odrazu tejto novele zákona sa vzťahuje pozmeňovací návrh číslo 5, ktorý som už predniesol a zopakujem ho len veľmi stručne.

Keď hovorím, že v článku 1. sa vypúšťajú body 24,25 a 28. Nebudem sa o tom ďalej šíriť myslím si že tradícia zbavovania občanov občianstva ich vlasti, proti ich vôli je nie len neústavná, ale začiatku 21.storočia v civilizovanej Európe a v krajine ktorá je členom európskej únie do neba volajúca. Pokiaľ ide o ten samotný prvý článok, ktorý ste teraz zreformovali, nebudem sa mu viacej venovať. Len ho opäť odcitujem. V bode 4 sa v § 3 ods.8 písm. d) v bode 2 za slovo nehnuteľnosti pripájajú slová, alebo nájomcu, ak má nájomnú zmluvu uzavretú s vlastníkom, alebo so všetkými spoluvlastníkmi 4 e) na neurčitú dobu. A vypúšťajú sa slová poznámka pod čiarou k odkazu 4 e) sa vypúšťa. Toľko to k prvému.

Viac sa budem venovať k pozmeňovaciemu návrhu číslo 2, ktorý v bode 16. znie §9 sa vypúšťa. A tu si skutočne dovolím ctená snemovňa a predovšetkým vážená vládna strana povedať že to čo sa sprísňuje sa do teraz nerealizovalo hoci to v zákone bolo. A v rozhovore Off Record po minulej debate po druhom čítaní mi minister povedal, že šak to sa ani veľmi vymáhať nebude. Myslím si, že nie je dobré prísňovať zákony s vedením, že ich asi veľmi nebudeme vymáhať. A teraz pohovorím o meríte. Jedná sa o to, že keď občan tohto štátu opustí na viac ako 90 dní územie Slovenskej republiky má to vopred ohlásiť Off Record mi minister povedal aby bola doručovacia adresa.

Musím vám povedať, ešte raz ako prorektor Univerzity Komenského som len v ôsmom roku mojej činnosti vyslal vyše 500 študentov Univerzity Komenského na európsky mobilitný program Sokrates Erasmus, ten trvá 1 až 2 semestre. Teda jeden až dva pol roky odhliadnuc od prázdnin. Každý s tých pobytov je dlhší ako 90 dní. Predstavte si vaše dieťa, ktoré dostane právo študovať v Groningene alebo v Kodani. No je samozrejmé, že neopúšťa republiku, je samozrejmé, že podpisuje spustu papierov, ktoré potom podpisuje prorektor, koordinátor mobility. A vy mu ešte pridáte, hádam pre to, aby nezdrhlo v treťom ročníku, aby sa išlo v Hnúšti, Likieri, Michalovciach, alebo v Čadci prihlásiť do ohlasovne teda, že neutekám, idem len študovať. Ako som povedal schválili ste napriek oponentúre prezidenta zákon o historickom ústave v Ríme. I opäť tam tí historici renomovaní, ktorí sa budú venovať veci sa budú musieť ohlásiť niekde ja neviem, v Nitre, alebo v Kežmarku, že odchádzajú do Ríma na viac ako 90 dní. Pričom na plánové pobytu sú reálne semestrálne, alebo dvojsemestrálne. Poviem vám, aj keď to nie je pekné slovo. To je čistá buzerácia. (Potlesk v sále.)

Pretože, aj keď by ste vášmu talentovanému dieťaťu po úspešnom absolvovaní štúdia povolili dnes často moderný sabatický pol rok či rok. A on by sa vybral na mladých krídlach na track po Nepále, aj taký sú. Tak samozrejme by ma zaujímala ministrova doručovacia adresa. Kde by to bolo? Dva dni rozprávková lúka pod Ganga Parmatom (Smiech v sále.) jeden deň kláštor v Ladaku, dva dni Poste Restante Kathmandu aká (Smiech a potlesk v sále.) by bola doručovacia adresa.

Ministrov argument je, že aj niektoré krajiny od nás pri pobyte nad 90 dní chcú. Prosím, to je pravidlo naše, ich krajiny voči občanovi, ktorý nie je ich. To je von koncom nie možné zrkadlovo obrátiť, že teraz budem svojho občana. Študenta Univerzity Komenského, či Konštantína Filozofa v Nitre považovať za toho, ktorý sa mi má ísť hlásiť, ak ide na 140 dní do Groningenu na lekársku fakultu. Ak je toto zlepšenie (Potlesk v sále.)

Ak je toto niečo čím prospievam turistom, vedcom, výskumníkom ale aj normálnym slobodným serióznym občanom Slovenskej republiky, tak sa zamyslime nad tým ako pri platnosti pravidla kde sa hovorilo ohlásiť, teraz je tam slovo povinne ohlásiť, ako výborne sa hlásili Melo, Mišenka a iné pojmy. (Smiech a potlesk v sále.) Pri svojich naplánovaných výletoch do Belizé, alebo na Seychely. Áno minister hovorí, moc sa to nevymáha. Na čo to tam je? Aký to má zmysel? Prosím, prijmite to ako všetko, ale nemôžete povedať, že ste boli nepoučení. (Smiech a potlesk v sále.)

O tom ako je pre bežného človeka praktickou vymoženosťou overený elektronický podpis som už hovoril. No nebudem sa ďalej o tom šíriť. Je možné, že príde čas, keď toto presne takto bude môcť byť v zákone. Ale ten čas musí technicky dozrieť a prísť. A nie ohnúť to cez koleno, ako barlo lámač v Piešťanoch a povedať, tak bude. Buď svetlo. Nebude, pretože nebude. A ten ďalší pozmeňovací návrh má možno nejaký skrytý inotaj. To je podľa mňa logická chyba.

Podľa vládneho návrhu totižto fyzická osoba o ktorej sa nevedie informácia v registri, či už obyvateľstva, alebo následnom fyzických osôb môže požiadať o informáciu o svojich údajoch z registra fyzických osôb. (Smiech v sále.) Nikde si to nevšimol. Možno, že sa mýlil. Možno že to má nejaký hovorím skrytý význam na prvý pohľad. (Smiech v sále.) Ale ešte raz. Ak o niekom ešte ani v doterajšom registri nevediem informáciu ako môže on mať právo na informáciu ktorú o ňom nevediem? (Smiech v sále.) Ešte raz toto podľa mňa je pozmeňujúci návrh, ktorým sa opravuje istá logická otázka v návrhu. Ale prosím, je možné, že na to existuje nejaké zdôvodnenie, ale v zásade register nemôže poskytovať informácie údajoch osôb o ktorých informácie nevedie.

Ak je toto škodlivý pozmeňovák, tak aj ten samozrejme neprijmite. Ale možno si to všimne pani doktor Dreninová, alebo niekto iní. No. Sumárne kolegovia, nedá sa povedať o ničom, že by to bolo politické, že by to bolo hádam, až na ten piaty pozmeňovací návrh, ktorý vy bránite ale levy stratu občianstva. To že chceme zatiaľ nejakým spôsobom riešiť, nie všeobecnú dostupnosť zaručeného elektronického podpisu.

To, že sa snažíme vyvarovať vás, pred tým, aby od vás nikto od vás nepýtal informácie ktoré nevediete. A aby sme stovkám a dnes už tisícom študentom slovenských univerzít, vedcom a výskumníkov. Keď by napríklad nedaj Bože išiel jeden z vedcov roka kolega Bužek, podľa najlepšej svojej tradície na 105 dní na Max Planck Institut do Nemecka, aby sa nemusel ísť už desiaty krát ohlásiť, lebo on tam chodí každý rok. Pretože v podmienkach našich vysokých škôl ťažko dosahovať jeho vedecké výsledky. Preto pracuje tam a tu píše. Ale opäť znova sa pýtam. Tí ktorý z tejto republiky utekajú v zlom úmysle a nikomu nič nepovedia, to urobia. A tí štandardný, normálny, poctivý občania budú sa chodiť povinne ohlasovať.

Úplne na koniec, kvôli poriadku prečítam ten tretí pozmeňovák. Občan. Teda občan je povinný pri hlásení pobytu prostredníctvom centrálnej ohlasovne vyplniť požadované elektronické formuláre a podpísať ich zaručeným elektronickým podpisom. Ak občan chce hlásiť pobyt prostriedkami ktoré nebudú podpísané zaručeným elektronickým podpisom, oznámi centrálnej ohlasovni údaje potrebné na hlásenie pobytu na tlačive podľa vzoru uvedeného na webovom sídle ministerstva a na ústrednom portály verejnej správy. A uzavrie s ministerstvom písomnú dohodu elektronickom hlásení. Dohoda obsahuje najmä náležitosti elektronického hlásenia, spôsob overovania elektronického hlásenia a spôsob jeho preukazovania. Vzor elektronických formulárov zverejní ministerstvo na svojom webovom sídle a na ústrednom portály verejnej správy. Toľko k formálne stránke.

Ešte raz hovorím, stal sa v deň prerokúvania v druhom čítaní zázrak a my sme postúpili do štvrť finále. Dnes ho hráme, (Smiech v sále.) nerobím si ilúzie o ďalších zázrakoch, ale predsa by ma tešilo keby minister Off Record bez mikrofónu mi nehovoril všetko to je v dobrom úmysle a v zásade dobé. Ale potom sa to musí utopiť, lebo to predkladá opozičný poslanec, dokonca poslanec za SaS. A vrchol všetkého Osuský. (Smiech v sále.) Takže na koniec si dovolím, vážený pán predseda Národnej rady požiadať vás, keďže podľa §85 ods.4 rokovacieho poriadku národnej rady len vy môžete navrhnúť opätovné prerokovanie tohto návrhu vo výboroch národnej rady, kvôli dôležitosti diskusie o mojich návrhoch vás žiadam aby ste svoje


-----------------------------------------

na vrchol všetkého Osuský. Takže nakoniec si dovolím vážený pán predseda Národnej rady, požiadať vás, keďže podľa § 85 ods. 4 rokovacieho poriadku Národnej rady len vy môžte navrhnúť opätovné prerokovanie tohto návrhu vo výboroch Národnej rady kvôli dôležitosti diskusie mojich návrhov vás žiadam, aby ste svoje právo využili. Ďakujem za pozornosť.(Potlesk.)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu