Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rezort školstva vláde odporúča, aby neodsúhlasila návrh Mosta-Híd o CVČ

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvu školstva sa nepozdáva návrh poslancov z Mosta-Híd, ktorým chcú zmeniť financovanie centier voľného času (CVČ). Opoziční poslanci navrhujú, aby obec, kde má dieťa trvalý pobyt, poslala na základe čestného vyhlásenia rodiča peniaze centru, ktoré dieťa reálne navštevuje. Rezort školstva odporúča vláda vysloviť nesúhlas s týmto návrhom.

Na poslaneckej novele sa ministerstvu nepáči, že nezohľadňuje to, či si obec zriadila vlastné CVČ. "Nie je ekonomicky únosné, aby obec, ktorá vytvorila podmienky na záujmové vzdelávanie detí s trvalým pobytom v obci, posielala finančné prostriedky do inej obce, inému centru voľného času," píše sa v stanovisku, ktoré rezort poslal do medzirezortného pripomienkového konania.

Okrem toho, rezort - podobne ako ministerstvo financií - tvrdí, že podiely na daniach v správe štátu sú vlastným príjmom obce a o ich použití rozhoduje obec samostatne. Bugárovci zas tvrdia, že vďaka ich novele by peniaze určené na činnosť detí nemohla obec prideľovať tým centrám voľného času, ktoré chce podporovať, ale tým, ktoré dieťa reálne navštevuje.

Ministerstvo školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) od nového roka zmenilo financovanie CVČ. Peniaze na voľnočasové aktivity detí dostávajú obce, kde majú žiaci od päť do 15 rokov trvalý pobyt. Obce následne rozhodnú, či zriadia vlastné centrá, alebo peniaze posunú CVČ, do ktorých deti chodia. Doteraz peniaze na aktivity dostávali priamo centrá, kde deti navštevovali krúžky.

Viaceré CVČ upozorňujú, že museli prepustiť niektorých zamestnancov, niektorým hrozí dokonca zánik. Okrem toho sa výrazne znížila dotácia na dieťa, a to na 65 eur ročne. Marta Buchcárová z predsedníctva Asociácie CVČ v marci povedala, že pri takejto dotácii vydržia mnohé centrá fungovať len do júna, aby ukončili školský rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu