Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vašečka žiada Čaploviča, aby informoval poslancov o zaniknutých CVČ

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový systém financovania centier voľného času (CVČ) z dielne ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) je zákonodarný justičný omyl a v podstate aj justičná vražda. V závere šiesteho rokovacieho dňa 19. schôdze Národnej rady SR to povedal poslanec za OĽaNO Richard Vašečka.

V uznesení chce preto šéfa rezortu zaviazať, aby parlamentu predložil na najbližšiu schôdzu informáciu o počtoch CVČ a deti v nich v porovnaní so začiatkom aktuálneho školského roka, a aby predložil aj návrhy legislatívnych opatrení, ktoré vyriešia existenčné problémy CVČ spôsobené legislatívnymi zmenami v tomto volebnom období.

"Chceli ste bojovať proti čiernym dušiam, no zabili ste nevinného. Problém nie je v tom, že by ste mali zlý úmysel, ale že ste sa naozaj pomýlili," adresoval Vašečka ministrovi. Spomenul tiež príklad svojho študenta, ktorý bol na ulici a pomohlo mu jedno centrum, ktoré má momentálne existenčné problémy. "Ten chlapec to veľmi ťažko znáša," dodal.

Čaplovičovu legislatívu, ktorá mení financovanie CVČ, v rámci dnešnej celodennej diskusie o školstve kritizovali viacerí opoziční poslanci. Podľa novely zákona o financovaní škôl dostávajú od nového roka peniaze na krúžky detí obce, kde majú žiaci trvalý pobyt. Obce a mestá následne rozhodujú, či peniaze pošlú centrám, ktoré ich deti navštevujú, alebo si zriadia vlastné.

Mnohé centrá tak majú existenčné problémy. Vládni poslanci zas oponovali, že niektoré centrá mali desiatky krúžkov. Poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD) prečítala ponuku niektorých z nich. Súdny človek si podľa jej straníckej kolegyne Oľgy Nachtmannovej na základe toho urobí vlastný obraz.

Diskusia o správe o stave školstva z dielne ministra Čaploviča dnes zamestnávala poslancov celý deň a rokovať o nej budú ešte aj vo štvrtok (23.5.) dopoludnia. Po nej prídu na rad body, ktoré plénu predloží minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu