Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kollárovci odišli zo SaS, zakladajú liberálnu platformu!

Jozef Kollár Zobraziť galériu (4)
Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neúspešný kandidát na predsedu SaS Jozef Kollár, bývalý podpredseda Juraj Miškov a poslanci Daniel Krajcer, Juraj Droba a Martin Chren odišli zo SaS. Zakladajú liberálnu platformu s názvom Liberálna dohoda, ktorá má byť občianskym združením. Kollár to oznámil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

"Včerajšok (15.4.) bol naším posledným dňom v SaS. Spolu s kolegami sme dnes odišli z klubu SaS a zakladáme liberálnu platformu s názvom Liberálna dohoda," povedal Kollár. Pripomenul, že on a jeho prívrženci volali po sebareflexii v strane, ku ktorej nedošlo. K odchodu ich viedla aj radikalizácia politiky SaS, ktorá sa podľa Kollára vystupňovala.

Klub liberálov sa odchodom kollárovcov zúžil na šesť členov. Bude treba vyriešiť otázku čo s ním. Podľa niektorých poslancov by mal zaniknúť, podľa iných nie. Na zriadenie klubu je potrebných minimálne osem členov.

O odchode začali hovoriť po tom, ako Juraj Miškov prišiel na návrh šéfa SaS Richarda Sulíka o post podpredsedu. Kollárovci tvrdili, že Sulík porušil sľub o nekrágľovaní Kollárových prívržencov. Sulík to odmietol.

O ďalšej spolupráci hovoril s Kollárom na rokovaní, po ktorom prejavil záujem o väčšinu bodov z Kollárovho predvolebného desatora. Nazdával sa, že je možný názorový prienik. Kollár vyhlásil, že možný nie je, názory sú diametrálne odlišné a pri realizácii Sulíkových predstáv nevidí v strane pre seba priestor. Napriek týmto vyjadreniam na priamu otázku, či odchádza zo strany, vtedy povedal, že nateraz zostáva. Sulík po týchto vyjadreniach vyzval kollárovcov na odchod.

Rozhodnutie kollárovcov odísť je správne

Strana SaS považuje za správne, že Jozef Kollár a jeho skupina dnes akceptovali výzvu predsedu SaS Richarda Sulíka, aby opustili stranu. „Pokladáme to za správne rozhodnutie pre nich i pre nás, čo sme programu a hodnotám SaS zostali verní. Vnútrostranícky konflikt nás zbytočne vyčerpával a odvádzal našu pozornosť od problémov krajiny,“ uvádza sa v tlačovej správe SaS, ktorú zaslala agentúre.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu