Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SaS môže doplatiť na odchod poslancov: O toto všetko príde!

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná SaS by na odchod piatich poslancov zo svojho klubu mohla doplatiť finančne, aj stratou možnosti kontroly Vojenského spravodajstva. Ak klub pre nízky počet poslancov zanikne, nebude mať ani garantovanú účasť na poslaneckom grémiu.

Všetky poslanecké kluby v parlamente majú nárok na príspevok, ktorý sa odvíja od jeho veľkosti. SaS v súčasnosti dostáva asi 385 eur mesačne. Ak klub zanikne, skončí aj príspevok.

Zákon tiež hovorí, že v štyroch výboroch NR SR, a to v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti NBÚ, Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti SIS, Osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu Vojenského spravodajstva a vo Výbore NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ, nemôžu byť nezaradení poslanci.

O zastúpenie v troch z týchto štyroch výborov už strana prišla tým, že z nej vystúpili aj Juraj Miškov, Martin Chren a Juraj Droba. Liberálom zostal Ľubomír Galko, ktorý sa spolu s kolegami pozerá na činnosť Vojenského spravodajstva. Ak sa vinou rozpadu klubu stane nezávislým, z výboru bude musieť odísť.

V rokovacom poriadku sa uvádza, že na vznik poslaneckého klubu je potrebných aspoň osem poslancov (strana, ktorá sa dostane do parlamentu, ich menej ani mať nemôže). Zákon však nehovorí o postupe, ak počet členov klesne pod osem. Podľa niektorých poslancov by mal zaniknúť, podľa iných nie. V minulosti už takto klub SNS zanikol, v minulom volebnom období mu to hrozilo opäť, vtedajší predseda NR SR Richard Sulík (SaS) ho ale nezrušil. "Predseda parlamentu rozhodne v medziach zákona," povedal hovorca šéfa parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) Pavel Chovanec. Konkrétnejší byť nechcel.

Šéf SaS Sulík už skôr povedal, že ak klub aj zanikne, liberálov to neohrozí. "Ak pán Paška klub zruší, zmierime sa s tým. Určite to nie je vec, ktorá by ohrozila fungovanie SaS. Nebudeme predkladať menej návrhov, nebudeme navrhovať menej riešení. Budeme fungovať ako normálna strana aj bez klubu," povedal Sulík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu