Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Miškov o Ficovej vláde: Impotentná na rozumné riešenia, plodná na kraviny!

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súčasná vláda je podľa exministra hospodárstva Juraja Miškova impotentná na rozumné ekonomické riešenia, ale mimoriadne plodná na kraviny. Povedal to dnes v diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Podľa Miškova by sa mala vláda začať zamýšľať nad tým, ako urobiť život v tejto krajine znesiteľnejším a prijímať také zákony, ktoré nebudú robiť ľudí nešťastnými. Poznámku Miškova o impotentnej vláde nekomentoval druhý hosť relácie, minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD). Dúfa však, že výsledkom prijatých prorastových opatrení vlády bude vytvorenie pracovných miest. Opatreniami totiž chcú udržať či vytvoriť 44-tisíc pracovných miest.

Podľa Malatinského chce vláda motivovať zamestnávateľov, aby zamestnávali dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú bez práce viac ako 12 mesiacov. Ak by zamestnávateľ prijal do pracovného pomeru dlhodobo nezamestnaného, minimálne na dva roky by dostal od štátu úľavu na odvodoch. Podľa Miškova je však takáto dotácia skôr motiváciou pre zamestnávateľov, aby prepustili svojich zamestnancov a prijali nezamestnaných, lebo to bude pre nich lacnejšie. Malatinský však tvrdí, že zatiaľ ide o námet, ku ktorému treba urobiť právnu normu alebo manuál tak, aby bolo takmer vylúčené zneužívanie tejto dotácie.

Jedným z prorastových opatrení sú aj inovačné poukazy, kedy podnikateľ dostane pôžičku na to, ak zazmluvní výskumný ústav na riešenie svojho inovačného projektu. " Inovačný voucher je práve taký nástroj, aby sme naštartovali proces efektívneho využitia výskumu a vedy, " uviedol Malatinský. Podľa Miškova sú však tieto opatrenia kompilátom návrhov ministerstiev, z ktorých jeden okruh tvoria tie, ktoré schvaľovali ešte za jeho šéfania rezortu hospodárstva a druhý okruh je len míňanie peňazí. " Zníženie daní, zníženie odvodov či flexibilný zákonník práce, to sú prorastové opatrenia," myslí si Miškov. Podľa šéfa rezortu hospodárstva Malatinského sú tieto prorastové opatrenia prierezové, ku koncu roka preto plánuje spraviť aj inventúru. V prípade, že by sa mu opatrenia nepodarilo splniť, je obchodný niesť za svoje rozhodnutia aj následky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu