Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poliačik: Čaplovič je diletant a bábka v rukách záujmových skupín

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) je diletant, rukojemník vlastných úradníkov, bábka v rukách záujmových skupín a na ministerstve nemá čo robiť. Tvrdí to strana SaS, ktorá podporí odvolanie Čaploviča. Odvolávanie chce iniciovať opozícia vrátane liberálov.

"SaS podporí odvolanie ministra Čaploviča. Zlyhal v plnom rozsahu. Je to jedno veľké zlyhanie a Robert Fico by ho mal okamžite vymeniť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii SaS predseda Richard Sulík. Dúfa, že premiér Fico bude mať kúsok zdravého rozumu a vymení Čaploviča skôr, ako sa o jeho odvolanie pokúsi opozícia.

Liberáli kritizujú Čaploviča za spôsob, akým predložil správu o stave školstva. Správu mala vláda predložiť parlamentu do konca marca. Kabinet ju zobral na vedomie až v stredu (10.4.), pričom nebola v pripomienkovom konaní. Čaplovič však trvá na tom, že uznesenie splnil, keďže správu poslal pred Veľkou nocou predsedovi parlamentu. Podľa liberálov sa však potom správa stratila a následne sa objavila na vláde. Toto považuje poslanec SaS Martin Poliačik za diletantizmus.

Čaplovič je podľa neho aj rukojemník vlastných úradníkov. Pripomenul kauzu s prenájmom limuzíny, kde sa podľa Poliačika skrýval za úradníkov a nevysvetľoval. Čaploviča poslanec považuje aj za bábku v rukách záujmových skupín. "Najmä ZMOS-u. Dáva kompetencie samosprávam bez toho, aby vyhodnocovali kvalitu škôl," poznamenal Poliačik, ktorý kritizuje okrem procesu predloženia správy o stave školstva aj jej obsah.

"Správa namiesto toho, aby predkladala konkrétne riešenia a časový rámec ich splnenia, hovorí, ako sa veci nedajú spraviť a ako ich spraviť nevedia. Dáva vízie, ale to si môže dovoliť mimovládka, oni sú ministerstvo," poznamenal s tým, že minister nemá na čele rezortu čo hľadať. Sulík označil správu za jalovú.

Opoziční poslanci nielen z SaS už avizovali, že sa pokúsia Čaploviča pripraviť o kreslo ministra školstva. O jeho odvolávaní sa hovorilo už po štrajku učiteľov koncom minulého roka. Tentokrát opozíciu nahneval postup Čaploviča pri predkladaní správy o stave školstva, ktorú v stredu (10.4.) vzala vláda na vedomie, a tiež jej obsah. Po šéfovi justície Tomášovi Borecovi (nominant Smer-SD) by tak bol Čaplovič druhým ministrom, ktorý by čelil odvolávaniu. Opozícia potrebuje na podanie návrhu 30 poslaneckých podpisov.

Podľa správy o stave školstva by sa mal podiel investícií do roku 2020 vyšplhať na šesť percent HDP. Kým pracovná verzia správy hovorila o navýšení financií pre regionálne a vysoké školstvo medziročne o 200 miliónov eur, finálna verzia nehovorí, o koľko by mali vzrásť investície pre školy v jednotlivých rokoch.

"Strana SaS je v politickej agónii, a preto má snahu využiť čokoľvek na odpútanie pozornosti od vlastných existenčných problémov. Na rozdiel od predchádzajúcich neviditeľných ministrov práve minister Dušan Čaplovič spracoval Správu o stave školstva, ktorá nielenže nastavuje zrkadlo predchodcom na rezorte, ale zároveň prichádza s konkrétnymi krokmi, ktoré potrebuje naše školstvo," reagoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Dodal, že materiál je určený na verejnú diskusiu, pričom časť jeho opatrení má finančné krytie v priebehu ďalších rokov a ďalšia časť navrhovaných zmien si vyžaduje úpravy konkrétnych zákonov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu