Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rafaj: Maďarsko vzniklo až v roku 1918, Trianonom o nič neprišlo

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Keďže Maďarsko pred rokom 1918 neexistovalo, nemohlo v Paríži a Trianone dôjsť k deleniu jeho územia. Akékoľvek vznášanie nárokov na okolité štáty v súvislosti s Trianonskou mierovou zmluvou je preto aktom agresie a vyvolávaním medzinárodného napätia. Pre TASR to vyhlásil prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Aktuálnym vrcholom ignorancie medzinárodného práva a záväzkov Maďarska ako štátu, ktorý stál v 20. storočí dvakrát na strane porazených, je vyhlásenie podpredsedu maďarského parlamentu Sándora Lezsáka o údajnej nespravodlivosti a potrebe maďarskej národnej spolupatričnosti. To je akt cezhraničných nárokov na územie a na cudzích štátnych príslušníkov," konštatoval Rafaj.

Národniari podľa neho "dôrazne apelujú na európske inštitúcie a signatárov Trianonskej mierovej zmluvy na vynútenie dodržiavania zákazu revizionizmu v Maďarsku". Každoročné prejavy revizionizmu s územnými alebo občiansko-právnymi nárokmi v Maďarsku sú v Európe 21. storočia podľa Rafaja neprípustné.

"Maďarská politika by sa mala viac venovať protipovodňovým ako protislovenským aktivitám. Slovenská národná strana (SNS) dôrazne protestuje proti filozofii a prejavom oficiálnej veľkomaďarskej politiky snažiacej sa o revíziu Trianonskej mierovej zmluvy," vyhlásil.

"SNS varuje slovenských aj európskych politikov pred neriešením maďarského revizionizmu a pred pseudoobčianskymi iniciatívami na údajne 'oprávnenú požiadavku' autonómie maďarských spoločenstiev v Karpatskej kotline, pretože ide len o iredentistický manéver na postupné pripájanie zvrchovaných území okolitých suverénnych štátov a destabilizáciu strednej Európy," dodal Rafaj s tým, že "Maďarsko by malo byť rado, že po dvoch svetových vojnách vôbec existuje, pretože tak či tak vzniklo až v roku 1918".

Podľa jeho slov by si Slovensko malo zabezpečiť "nielen medzinárodnú diplomatickú ochranu, ale aj vojenskú pripravenosť brániť svoju štátnu suverenitu a integritu svojho územia".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu