Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Berényi: Treba zabrániť, aby v SR prenasledovali Maďarov kvôli občianstvu

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ- Je potrebné zabrániť, aby v súvislosti s maďarským volebným zákonom mali slovenské orgány možnosť perzekvovať Maďarov žijúcich na Slovensku, povedal pre tlačovú agentúru MTI predseda SMK József Berényi.

Ak by podľa jeho slov ustanovenia maďarského volebného zákona umožnili získať slovenským orgánom údaje o totožnosti držiteľov maďarského občianstva žijúcich na Slovensku, ktorí si nesplnili povinnosť nahlásiť získanie maďarského občianstva, mohlo by sa stať, že týchto ľudí by slovenské orgány perzekvovali.

"Poznajúc prípad Hedvigy Malinovej dobre vieme, že slovenská vláda nevynechá možnosť zastrašiť, demonštrovať silu a vytvoriť precedens v prípade tých, ktorí prijali maďarské občianstvo a túto skutočnosť nenahlásili, pričom v súlade s procesom maďarských volieb sa zverejnia ich mená," uviedol v stredu Berényi.

Zdôraznil, že ide o veľa, pretože vplyvom úradného zákroku sa môžu celé rodiny dostať do kritickej situácie. Maďarsko chce v budúcnosti chrániť údaje o zemepisnom pôvode žiadateľov o maďarské občianstvo, aby neboli zneužité. Vyplýva to z individuálneho návrhu, ktorý na úpravu zákona o občianstve pripravil poslanec za vládnu stranu Fidesz Árpád Potápi. Návrh v utorok v parlamente odôvodnil tým, že na Slovensku a Ukrajine dvojaké občianstvo neuznávajú.

Potápi uviedol, že oboznámenie sa s príslušnými údajmi v zahraničí o žiadateľoch môže poškodiť aj zahraničnopolitické a národnobezpečnostné záujmy Maďarska. Poslanec Fideszu informoval, že o maďarské občianstvo požiadalo doposiaľ 402.000 žiadateľov, z ktorých 320.000 už zložilo občiansku prísahu. Štátny tajomník rezortu verejnej správy a justície Bence Rétvári povedal, že návrh vláda podporí a zdôraznil, že pre kabinet je dôležité, aby sa zahraniční Maďari po prijatí maďarského občianstva cítili v čo najväčšom bezpečí.

Poslanec opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Pál Steiner uviedol, že prijatím novely by sa obmedzila možnosť oboznámiť sa s údajmi maďarských občanov žijúcich v zahraničí. Tým sa podľa neho chce vláda vyhnúť povinnosti poskytovania informácií a navyše novela občianskeho zákona tak môže otvoriť aj priestor k manipulácii volieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu