Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podpredseda EP Surján sa ospravedlnil Slovákom, zverejnili to aj po maďarsky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Na Slovensku sa ešte nikdy nestalo, že by sa v tamojšom periodiku objavili súčasne články v slovenskom i maďarskom jazyku. Konštatovala to agentúra MTI v reakcii na to, že bratislavský týždenník Týždeň v pondelok zverejnil články podpredsedu Európskeho parlamentu Lászlóa Surjána (Fidesz) a šéfredaktora Týždňa Štefana Hríba adresované navzájom v súvislosti so slovensko-maďarským zmierením.

Dvojjazyčnému vydaniu periodika, čo je bezprecedentný krok na slovenskom mediálnom trhu, podľa MTI predchádzalo vystúpenie Hríba 10. mája v Budapešti po tom, čo prevzal Cenu zmierenia a súdržnosti. Cenu udelilo Hnutie zmierenia Charta XXI, ktoré bolo založené v roku 2010 s cieľom vysloviť sa proti každej forme nenávisti.

Hríb vtedy v súvislosti so slovensko-maďarskými vzťahmi hovoril o nutnosti vzájomného odpustenia a hľadania ciest vedúcich jeden k druhému.

Surján v článku nazvanom Priateľské slová Štefanovi Hríbovi napísal, že "nadišla príležitosť, aby sa začal budujúci dialóg". "Pre nás je Trianon tragédiou, pre víťazov dôvodom k oslave. Úloha je obrovská: musíme vybudovať most medzi tieto dva pocity," uviedol podpredseda EP, podľa ktorého je potrebné sa konfrontovať s násilnou maďarizáciou v druhej polovici 19. storočia, ako aj s chybami po Trianone.

"Existuje vysvetlenie na naše chyby, čo nás ale neospravedlňuje. Máme sa za čo ospravedlniť Slovákom, čo teraz aj robím. Viem však, že v tejto otázke takisto neexistuje konsenzus, ako nebol ani v prípade podobného vyjadrenia Mikloška," napísal Surján na margo slov niekdajšieho predsedu slovenského parlamentu Františka Mikloška, ktorý sa v 90. rokoch minulého storočia ospravedlnil Maďarom za krivdy v období rokov 1945-48.

Ospravedlnenie neznamená poníženie, ale cestu zbavenia sa ťarchy minulosti, cituje MTI zo Surjánovho článku a dodáva, že zástupca šéfredaktora Týždňa Martin Hanus ospravedlnenie politika maďarskej vládnej strany vo videoposolstve na internetovej stránke týždenníka označil za prekvapenie, pretože prišlo zo strany, z ktorej ju veľmi nečakali.

MTI tiež cituje Hanusa, podľa ktorého teraz je otázkou, aké reakcie budú na Surjánove slová v Maďarsku. Či bude nasledovať ticho, alebo vznikne dialóg, ktorý by mohol znamenať aj začiatok úplne novej etapy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu