Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SDKÚ chce meniť stanovy, v hre je aj osud primárok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zlepšenie komunikácie medzi vedením SDKÚ-DS a miestnymi zväzmi a zachovanie primárnych volieb. Takto by si predstavoval vynovené stanovy podpredseda a člen prezídia strany Ivan Štefanec. O podnetoch k zmenám stanov, ktoré stranícka centrála zbierala z regiónov posledný rok, bude dnes večer hovoriť Prezídium SDKÚ-DS.

"Stanovy sa zásadnejšie nemenili od roku 2000. Teraz je teda dobrý čas pozrieť sa na to, čo môžeme zlepšiť," myslí si Štefanec. Na margo podnetov, ktoré hovoria o zrušení primárnych volieb, ktoré má SDKÚ-DS ako jediná strana, Štefanec odvetil, že on osobne je za ich zachovanie.

"Sú rôzne názory na tento inštitút. Ja som za zachovanie, pretože členovia by mali mať právo vyjadriť sa k tomu, kto ich bude zastupovať navonok. Kandidáti, ak chcú kandidovať, by mali získať predovšetkým dôveru vlastných členov. Som ale za zohľadnenie pripomienok od našich členov, ako primárky skôr vylepšiť," vysvetlil. Zároveň verí, že názor zachovať primárne voľby je v SDKÚ-DS väčšinový.

Primárne voľby by zachovala aj predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS a členka prezídia Lucia Žitňanská. Poukázala však na to, že primárky na úrovni regiónov prebiehali skôr len výnimočne, pretože väčšinou došlo k dohode na kandidátoch. Súčasný systém navyše podľa nej motivuje k umelému nabaľovaniu členov, čo nepovažuje za zdravé. Na to, čo sa bude v stanovách meniť, si chce počkať. "Sama som zvedavá. Priznám sa, že neviem, aké podnety prišli," podotkla.

V primárnych voľbách SDKÚ-DS sa rozhoduje o nominovaní kandidátov SDKÚ-DS na funkcie lídra a poslancov pre voľby do NR SR, prezidenta SR, lídra a poslancov pre voľby do Európskeho parlamentu, predsedov vyšších územných celkov, primátorov miest, starostov obcí a mestských častí a poslancov orgánov územnej samosprávy. Právo voliť má každý člen, ktorý je v strane najmenej rok.

Okrem stanov čaká na členov prezídia aj vysvetľovanie projektu Tvoríme Slovensko, za ktorým stoja Žitňanská a Miroslav Beblavý. Spustením iniciatívy vyvolali v radoch SDKÚ-DS vlnu nevôle. Otvorene bol najkritickejší podpredseda strany Viliam Novotný. Ten však nedávno povedal, že vylúčenie Beblavého a Žitňanskej na prezídiu nenavrhne.

"Bude záležať na diskusii, ale určite nebudem navrhovať vylúčenie zo strany. Osobne si myslím, že aj keď je v členskej základni mnoho takých hlasov, ktoré hovoria o najvyššom straníckom disciplinárnom treste, hlavne si musíme vydiskutovať, o čom je tento projekt. Toto by som zatiaľ nechal bokom," podotkol Novotný.

Podľa jeho slov sa momentálne o vylúčení Žitňanskej a Beblavého nehovorí. "Riešime bežnú politiku, témy, ktoré zaujímajú ľudí. Dôležité bude, ako sa bude viesť diskusia na prezídiu," uzavrel s tým, že on očakáva vysvetlenie, či chcú daný projekt realizovať v rámci SDKÚ-DS alebo mimo nej a či pomôže stredopravým stranám alebo im bude skôr škodiť.

Žitňanská chce podľa svojich slov v SDKÚ-DS zostať. "Nevidím racionalitu vytvárať nové politické subjekty, lebo si myslím, že je nás dosť. Bola som zvolená ako poslankyňa za SDKÚ-DS. Môžeme mať iné názory na to, ako sa má robiť politika, túto zodpovednosť však treba znášať, dokedy sa dá," myslí si. Či jej hrozí vylúčenie, nevie. "Ja sa s mojimi kolegami budem veľmi rada rozprávať aj na tému Tvoríme Slovensko," uzavrela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu