Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ficovi šetrenie smrdí, chce rozdávať svojim vyvoleným, tvrdí Moravčík

Miloš Moravčík
Miloš Moravčík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico po roku od vyhratých volieb upúšťa od ambície šetriť a hľadá podporu pre väčšie míňanie medzi premiérmi krajín Vyšehradskej štvorky, myslí si podpredseda KDH Miloš Moravčík.

"Robert Fico sa obáva, že bude musieť začať konečne šetriť. Doteraz plátal dieru v rozpočte zvýšením daní, čo v roku 2014 nemusí stačiť. Skrývanie sa premiéra za zamestnancov a dôchodcov je bezcitné, práve im totiž najviac ublížil zvýšením daní a odvodov. Ak by šetril na svojich ministroch a nie na bežných ľuďoch, tak dnes nemusela rásť nezamestnanosť a ceny potravín," uviedol Moravčík. Podpredseda kresťanských demokratov odmieta, že ozdravenie verejných financií musí ísť proti hospodárskemu rastu. Ekonomické výskumy podľa neho dokazujú, že zvyšovanie daní ide proti hospodárskemu rastu a naopak, šetrenie na ministerstvách hospodárskemu rastu pomáha. Predseda vlády sa však rozhodol ísť cestou zvyšovania daní, čím hospodársky rozvoj brzdí, pripomína Moravčík. Potvrdil to podľa jeho slov aj Štatistický úrad, podľa ktorého ľuďom klesajú reálne mzdy a majú menej peňazí na spotrebu.

"Najhoršie je, že pokým ľuďom peňazí ubúda, ministrom pribúda. Vláda Smeru-SD tak namiesto šetrenia rozdáva stovky miliónov eur svojim vyvoleným cez predražené obstarávania, investičné stimuly či dotácie. Vyjadrenia Roberta Fica o potrebe zmiernenia konsolidácie si možno vyložiť tak, že s jedlom stúpa apetít a chce rozdávať vyvoleným ešte vo väčšom. KDH by nikdy nepostupovalo voči ľuďom takto sociálne slepo, ale naordinovali by sme väčšiu diétu ministrom," uzavrel Moravčík.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu