Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Parlament schválil veľkú novelu verejného obstarávania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament schválil vládny návrh veľkej novely zákona o verejnom obstarávaní. Z prítomných 138 poslancov hlasovalo za 85, proti boli dvaja a zdržalo sa 51 zákonodarcov.

Pred záverečným hlasovaním poslanci Smeru-SD súhlasili s väčšinou bodov rozsiahleho pozmeňujúceho návrhu Michala Bagačku (Smer), ktorý bol reakciou na prijatie malej novely verejného obstarávania, ale zavádza aj niekoľko zmien a úprav.

Prešli aj viaceré pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov. Veľká novela verejného obstarávania má nadobudnúť účinnosť 1. júla, s výnimkou časti o certifikácii elektronických zariadení, ktorá bude účinná od 1. januára 2014.

Opozícia veľký rozsah pozmeňujúcich návrhov kritizovala a novelu označila za chaotickú. Nepáči sa jej ani centralizácia verejného obstarávania. KDH novelu navrhlo vrátiť na prepracovanie. Nové pravidlá navyše podľa hnutia nebudú slúžiť verejnému záujmu a neprispejú k transparentnosti verejných obstarávaní.

Kriticky vidí legislatívny proces aj predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. "Ja sa venujem verejnému obstarávaniu roky, venujem sa tomuto návrhu zákona od začiatku pripomienkového konania a netrúfam si povedať, že vieme presne, čo v zákone je," povedala. Zároveň je presvedčená, že v novele sú dobré veci, ktoré zrýchlia verejné obstarávanie, ale určite aj zlé. "Pretože znižuje priestor pre súťaž vo verejných obstarávaniach," vysvetlila. Isté je podľa nej aj to, že sa posilňuje pozícia ministra Kaliňáka vo vláde.

Igor Matovič (OĽaNO) dosiahol, aby firmy, ktoré nevyplácajú svojich dodávateľov či zamestnancov, boli vylúčené z verejných obstarávaní. Martin Chren zase presadil, aby verejné subjekty, ako obce či organizácie, ktoré pri podlimitných zákazkách nemajú možnosť obstarávať tovary, práce a služby na elektronickom trhovisku, mali doplnkový spôsob obstarávania s možnosťou znižovať ceny.

Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) pretlačila zmenu, podľa ktorej bude verejný obstarávateľ povinný nadobúdať od centrálnej obstarávacej organizácie alebo jej prostredníctvom tovary, stavebné práce alebo služby, ktoré sú bežne dostupné na trhu len vtedy, ak ich nevie nadobudnúť lacnejšie priamo sám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu