Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlé správy: Globálne ceny potravín v marci stúpli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Globálne ceny potravín sa v marci zvýšili, keďže výrazne zdraželi ceny mliečnych produktov, hoci ceny obilnín sa nezmenili. Index cien potravín Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorý meria mesačné cenové zmeny koša obilnín, olejnín, mliečnych produktov, mäsa a cukru, bol v marci na úrovni 212,4 bodu, čiže o jedno percento vyššie oproti februárovej hodnote 210,7 bodu.

Podindex cien obilnín bol v marci vo výške 244 bodu, čiže sa v porovnaní s februárom nezmenil. Podindex olejnín klesol o 2,5 %, hlavne vďaka zníženiu cien sójového oleja. Marcová hodnota podindexu cien mäsa bola 176 bodov, čiže oproti predchádzajúcemu mesiacu sa znížila o 2 %. Podindex cien cukru však stúpol o 2,8 bodu, čiže o jedno percento.

Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo zároveň vylepšila svoj odhad celosvetovej produkcie obilnín v minulom roku na 2,309 mld. ton. V porovnaní s minulomesačným odhadom je to o 3 mil. ton viac. FAO uviedla, že globálna produkcia obilnín by sa v tomto roku mohla výraze zotaviť vďaka zväčšeniu osevných plôch, keďže ceny sú príťažlivé, a vďaka opätovnému zlepšeniu výnosov z podpriemerných úrovní roku 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu