Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rozhorčený Moravčík: Minister financií i jeho spolupracovníci nám taja pravdu

Miloš Moravčík
Miloš Moravčík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Daniari sa podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka snažia zakrývať skutočnú výšku podvodov na DPH na Slovensku. Ako povedal Moravčík dnes, minister financií pred rokom hovoril o podvodoch vo výške 2,3 miliardy eur ročne a jeho šéf daniarov dnes hovorí len o polovici z tejto sumy.

„Naoko vytvárajú zdanie, že sa im darí bojovať s podvodníkmi. Darí sa im to však len na papieri. Realita je úplne iná. Podvody na DPH nielenže neklesajú, ale dokonca narastajú,“ povedal s tým, že to dokazuje pokles príjmov štátu z tejto dane. Oproti roku 2011 majú tento rok klesnúť podľa Moravčíka až o 370 miliónov eur, čo potvrdzuje aj aktuálna daňová prognóza.

Ministrovi financií sa podľa podpredsedu KDH nedarí bojovať s daňovými podvodmi preto, že sa snaží chytať malé ryby a veľké necháva plávať. „Namiesto boja s DPH mafiou naháňa kvôli bločkom čašníkov. Neviem, či ide o jeho neschopnosť alebo o zámerné prehliadanie veľkých daňových podvodníkov,“ vyhlásil Moravčík. Ak by sa tomu pritom minister venoval seriózne, tak by Slováci podľa neho nemuseli trpieť kvôli zvyšovaniu daní. „Riešenia sme mu už viac krát opakovali. Kontrolu obchodov pri reťazových podvodoch, odhaľovanie karuselových podvodov cez lepšiu medzinárodnú výmenu informácií a vyššiu motiváciu a ochranu daňových kontrolórov."

Moravčík pripomenul, že pred necelým rokom sa vyjadril minister financií Peter Kažimír, že ročné daňové úniky z DPH je možné znížiť z 2,3 miliardy eur na 1,2 miliardy eur. Potvrdila to aj vláda v Akčnom pláne boja proti daňovým podvodom na roky 2012 až 2016. Pred niekoľkými dňami vyhlásil prezident Finančnej správy František Imrecze, že úniky na DPH na Slovensku dosahujú len 1,2 miliardy eur. „Plán sa zdá splnený, ale len na papieri, pretože v štátnej kase peňazí z DPH nielenže nepribudlo, ale je ich tam menej ako pred dvomi rokmi,“ dodal Moravčík. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu