Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Postavenie prezidenta SR je podľa ústavy slabé, tvrdí Fico

Robert Fico a Ivan Gašparovič
Robert Fico a Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Postavenie prezidenta SR je podľa Ústavy SR veľmi slabé. Tvrdí to premiér Robert Fico (Smer-SD) vo svojom blogu. Postavenie hlavy štátu podľa neho zodpovedá skôr voľbe prezidenta v parlamente, ako to bolo v minulosti.

Pripomína, že dnes prezidenta ale volia ľudia priamo a jeho mandát je tak veľmi silný, čo ale nezodpovedá jeho ústavnému postaveniu. Fico v blogu dodáva, že ho to ale "príliš nevzrušuje, pretože v Národnej rade SR sa najbližších 20 rokov nevytvorí ústavná väčšina, ktorá by prezidenta posilnila zmenou Ústavy SR".

Fico zdôraznil, že úloha prezidenta je reprezentovať Slovensko navonok i dovnútra. "Sila prezidenta je v tom, ako dokáže bez významných právomocí plniť funkciu hlavy štátu," tvrdí predseda vlády. Podľa neho má byť prezident prirodzenou autoritou. "Byť autoritou, ktorá bude aj napriek rozmanitosti spoločnosti v politických, ideologických, či iných otázkach, všeobecne uznávaná a rešpektovaná. Ktorá dokáže osloviť nadstraníckymi posolstvami, ktorá dokáže priniesť kompromisné riešenia v konfliktoch, ktorá v zahraničí odprezentuje Slovensko v tých najlepších farbách," vysvetlil Fico.

Premiér tvrdí, že prví kandidáti na prezidenta klamú od prvej minúty svojej kandidatúry, keď hovoria o právomociach prezidenta, ktorými by mohol meniť Slovensko vo finančnej, hospodárskej, sociálnej či právnej sfére. Premiér zdôrazňuje, že hlava štátu nemá žiadne z týchto právomocí. "Stačí si prečítať Ústavu SR," poznamenal predseda vlády, ktorému je z klamstiev kandidátov podľa vlastných slov smutno.

Pripomína, že prezident podľa ústavy má právo poverovať a odvolávať veľvyslancov, na čo potrebuje rozhodnutie vlády. Môže tiež zvolávať ustanovujúcu schôdzu Národnej rady SR a rozpustiť parlament, čo je ale podľa Fica prakticky nemožné. Prezident podpisuje zákony a má právo vrátiť normy parlamentu, ktorý ho ale môže prehlasovať.

Ďalej vymenúva a odvoláva predsedu a členov vlády, čím však len rešpektuje výsledky parlamentných volieb. Udeľuje vyznamenania, je hlavným veliteľom ozbrojených síl, čo je ale podľa Fica formálna funkcia. Prezident tiež vymenúva a odvoláva sudcov Ústavného súdu SR, sudcov, generálneho prokurátora, na čo vždy potrebuje návrh parlamentu. A okrem iného tiež udeľuje amnestie. "Po skúsenostiach z ČR bude každý prezident veľmi opatrný," poznamenal Fico.

Prvých prezidentských kandidátov sa premiér pýta, kde sú tu nejaké oprávnenia prezidenta rozhodovať o peniazoch, daniach, kde je právo prezidenta prijímať zákony alebo kde sú tu nejaké významnejšie právomoci prezidenta, ktorými by mohol ovplyvniť charakter štátu. "Nikde. Jednoducho klamú, len sa tak práši," uviedol Fico v blogu. Prezidentským kandidátom tiež vyčíta, že v podstate nemajú žiadny program, iba zámer ísť proti Ficovi. "Teda nekandidovať za niečo, ale najmä - proti niekomu. To je naozaj skvelý volebný program," konštatoval premiér.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác chce zabojovať zakladateľ charitatívnej organizácie Andrej Kiska, ktorý vyhlásil, že chce poraziť Fica. Premiér sa síce tiež spomína ako jeden z možných kandidátov, avšak kandidatúru ešte neoznámil. Smer-SD začne riešiť otázku prezidentského kandidáta podľa Fica až na konci roka, dnes sa venuje podstatnejším problémom ako je napríklad nezamestnanosť či hospodársky rast. V súvislosti so Smerom-SD sa spomína aj šéf parlamentu Pavol Paška.

Kandidovať chce prvý šéf KDH Ján Čarnogurský, o kandidatúre uvažuje i europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný. Spomínal sa aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý túto možnosť odmietol. Hovorí sa aj o šéfovi poslaneckého klubu KDH Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu