Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SNS víta vyhlásenie Fica ohľadom národnostných menšín

Andrej Danko
Andrej Danko

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) víta vyhlásenie ohľadom národnostných menšín, ktoré vyslovil premiér Robert Fico (Smer-SD) v Martine na konferencii k 150. výročiu založenia Matice slovenskej. Dnes to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

"V niektorých prípadoch niektoré menšiny národnostnou kartou vydierajú Slovákov a Slovenskú republiku. Práva národnostných menšín a etnických skupín na Slovensku ďaleko presahujú štandardné práva pre menšiny zavedené v krajinách Európskej únie," vyhlásil predseda SNS.

Strana podľa neho odmieta, aby boli Slováci v Slovenskej republike diskriminovaní v situáciách, keď sa napríklad na miestnych zastupiteľstvách v národnostne zmiešaných oblastiach rokuje v inom než slovenskom jazyku, keď sa v takomto regióne nemôžu dohovoriť po slovensky na verejných miestach, keď sa dvojjazyčnými tabuľami označujú obce, ktoré nedosahujú potrebné percento občanov patriacich k národnostnej menšine, alebo keď sa v rámci obhajovania práv menšín svojvoľne umiestňujú dvojjazyčné tabule na verejných miestach, ako sú autobusové či železničné stanice.

"SNS zdôrazňuje, že prispôsobovanie sa požiadavkám národnostných alebo názorových menšín a ústretovosť voči nim má svoje hranice. Požiadavky a povinnosti vo vzťahu Slováci - menšiny musia byť v spravodlivom pomere," podčiarkol Danko.

Predseda vlády Robert Fico 26. februára na konferencii v Martine kritizoval podľa neho neprimerané zveličovanie problémov menšín vo všeobecnosti, nielen národnostných. "Zvláštna je tendencia, ako sa všade na úkor štátotvorného národa vysúvajú problémy menšín. Akoby na Slovensku ani nežili Slovenky a Slováci. Želám si, aby sa menšinovými právami prestalo vydierať a je jedno, či je to menšina rómska, inak orientovaných ľudí, či názorová. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska," zdôraznil premiér.

Nezávislý štát Slováci podľa neho nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážia, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. "Stáva sa módnou zvyklosťou, že od menšín vídame predovšetkým požadovačné, ale nijaké povinnosti voči štátu, skôr natiahnuté ruky, ale minimálne pestovanie občianskych cností. Toto sa musí zmeniť a práve tu vidím úlohu Matice slovenskej. Ona musí byť strážkyňou budovania vlastenectva mladých ľudí a rozvíjať najlepšie duchovné a národné tradície," dodal Fico.

V tejto súvislosti SNS opäť upozorňuje, že napríklad slovenská menšina v Maďarsku nemá ani zďaleka štandardné menšinové práva, kým maďarská menšina na Slovensku ich má nadštandardné. "SNS verí, že predseda vlády Robert Fico použije tú istú odvážnu rétoriku ako v Martine aj na najbližšom stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. A nielen to - SNS očakáva, že od rétoriky prejde ku konkrétnym činom," vyhlásil dnes Danko.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu