Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Exkluzívne voľby na predsedu SaS: Poslanci tajne hlasovali za nového šéfa strany!

Poslanci SaS si prostredníctvom Topiek vyberali šéfa strany. Zobraziť galériu (2)
Poslanci SaS si prostredníctvom Topiek vyberali šéfa strany. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Má to Richard Sulík ako šéf strany spočítané? Medzi poslancami SaS sme mesiac pred kongresom, na ktorom sa rozhodne, či nastane zmena na predsedníckej stoličke, uskutočnili tajnú voľbu predsedu SaS. Pre súčasného šéfa liberálov to nevyzerá ružovo.

 

Väčšina poslancov SaS ochotne pristúpila na našu tajnú voľbu. Rozhodovali sa medzi súčasným šéfom liberálov Richardom Sulíkom a poslancom Jozefom Kollárom. Na lístoček napísali meno svojho favorita a vhodili ho do obálky. Z jedenástich poslancov SaS hlasovali ôsmi, dvaja sa zdržali hlasovania a jeden nebol prítomný.  

Výsledok tajnej voľby ukázal, že narastajúci úbytok preferencií SaS v prieskumoch sa zjavne odrazil aj na rozhodnutí poslancov pre istú zmenu v strane. Kollár, ktorý v decembri oznámil svoju kandidatúru na predsedu SaS, získal v tajnej voľbe Topiek päť hlasov, pričom Richard Sulík len tri. Treba uviesť, že Sulík nebol v čase našej voľby prítomný v parlamente. Dá sa preto predpokladať, že šéf SaS by hlasoval za seba a tak by získal o hlas viac.
 

Sulík nestráca nádej: Voľby vyhrám

Podpora zo strany straníckych kolegov Jozefa Kollára potešila, za rozhodujúci však považuje marcový kongres v Prešove, kde bude v tajnej voľbe hlasovať približne 300 členov. „Nie je dôvod robiť extrémne oslavy, rozhodne záverečný súboj. Ostávam preto nohami na zemi,“ povedal pre Topky Kollár. Dodal, že podporu má aj v republikovej rade.

Kollár sa pri oznámení svojej kandidatúry vyjadril, že v budúcich voľbách chce stranu priviesť k dvojcifernému výsledku. Bez zmeny lídra to však považuje za utópiu. Sulík to podľa neho so stranou myslí dobre, ale SaS sa nedarí osloviť voličov tak ako pred dvomi rokmi. „Kľúčové bude, aby opozičné strany ukázali, že vedia spravovať krajinu a vedia Slovensko vyviesť z hospodárskej krízy," povedal vtedy.

Kandidáti na predsedu SaS Richard Sulík a Jozef Kollár.
Zobraziť galériu (2)
Kandidáti na predsedu SaS Richard Sulík a Jozef Kollár.  (Zdroj: SITA)

Richard Sulík sa výmeny na poste predsedu nebojí. „Rozhodujú členovia a nie poslanci, nečakám žiadny zvrat. Očakávam, že to dopadne tak, ako je to rozbehnuté a tie voľby vyhrám ja,“ uviedol.

Keď Sulíka na marcovom kongrese nezvolia za predsedu, na koľajnice sa nepoloží. Tvrdí, že voľba predsedu strany je normálna politická súťaž. Svojho protikandidáta však považuje za nevýrazného politika, čo môže predstavovať riziko, že sa SaS v najbližších voľbách nedostane do parlamentu. "Je pekné snívať o takom či onakom výsledku, sľubovať dokážu všetci. Problém je dokázať to a ja môžem poukázať na to, že pod mojim vedením sa SaS dostala do parlamentu dvakrát," dodal.
 

Politológ: Markantný neúspech je dôvod na odchod

Politológ a analytik Ján Baránek z agentúry Polis Slovakia si myslí, že treba vidieť rozdiel v prieskume medzi úzkou skupinou elít strany a tajnou voľbou členov SaS. Tajnú voľbu, ktorú Topky uskutočnili v parlamente, však vníma ako prvý signál na zmenu. „Ľudia z regiónov a nižšie postavení členovia môžu mať iné videnie reality. Markantný neúspech je však dôvod na odchod. Vaša tajná voľba môže byť prvý signál, že asi takto by to malo byť,“ povedal Baránek.

Politológ je presvedčený, že k zmene na predsedníckej stoličke malo prísť už skôr. „Po takom neúspechu sa kdekoľvek vo svete na 90 % predsedovia nechajú prevoliť. Malo sa to stať už dávno. Na Slovensku sa však stalo tradíciou, že pokiaľ ich nevyháňate lopatou, tak sa miesta držia,“ uviedol.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu