Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čerpanie eurofondov nemôže byť čarovná formulka, tvrdí Jurinová

Erika Jurinová
Erika Jurinová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do parlamentu sa v zrýchlenom legislatívnom konaní dostal zákon o verejnom obstarávaní. Podľa vládneho Smeru sa tak stalo preto, lebo musíme zaistiť rýchle čerpanie eurofondov.

"Čerpanie eurofondov ale nemôže byť čarovná formulka, pod ktorú sa schovajú záujmy rôznych skupín. Rovnako dôležité je, aby verejné prostriedky boli vynakladané efektívne. Obávam sa že, v tejto novele je zopár ustanovení, ktoré v mene rýchleho čerpania eurofondov, môžu vážne ohroziť efektívne používanie našich spoločných peňazí," tvrdí podpredsedníčka Národnej rady SR Erika Jurinová.
      
Jurinová upozorňuje na zmeny v zjednotení námietkového procesu. Podľa vládneho návrhu totiž bude môcť obstarávateľ uzavrieť zmluvu s uchádzačom aj pred dňom právoplatnosti rozhodnutia o námietkach, ak to vyžaduje verejný záujem. "Ako presne budeme definovať verejný záujem a kto o ňom bude rozhodovať? A je rýchle obstarávanie vo verejnom záujme viac ako transparentné a efektívne nakladenie s verejnými prostriedkami? Znamená „zjednotenie“ námietkového procesu to, že obstarávanie prebehne aj bez rozhodnutia námietok, v mene verejného záujmu a neskôr budeme vracať prostriedky späť do EÚ, prípadne prehrávať súdne spory s oprávnenými víťazmi verejných obstarávaní?" pýta sa Jurinová.
      
Vo vládnej novele sa tiež uvádza, že poskytovateľ musí zabezpečiť riadnu súčinnosť, inak obstarávateľ môže uzavrieť zmluvu s ďalším v poradí. Čo však presne znamená vágny pojem riadna súčinnosť už vysvetlené nie je. "Čo si pod tým máme predstaviť? Odpisovať na maily na čas? Stretnúť sa na požiadanie? Takto vágne ustanovenie sú nebezpečné. Tento mechanizmus musí byť oveľa jasnejšie popísaný a kritériá neúčinnosti musia byť jasne dané," upozorňuje Jurinová.
      
Minister Kaliňák vo svojej novele zavádza, že po novom súťaž nebude diskriminačná vtedy, ak aspoň 5 uchádzačov spolu s podaním svojej ponuky predloží aj čestné vyhlásenie, že vedia dokážu splniť stanovené podmienky. Aj takéto ustanovenie však podľa Jurinovej skrýva možnosť zámerného porušovania verejnej súťaže. "Povedzme, že niekto naozaj vytvorí diskriminačné kritériá a k tomu dodá 4 fiktívne čestné vyhlásenia a jedného reálneho dohodnutého záujemcu. Obstarávanie prebehne, na prvý pohľad bude vyzerať, že prebehla reálna súťaž, no bude sa jednať o dohodnuté obchod a zneužívanie verejných prostriedkov," tvrdí Jurinová.
      
V tejto krajine už vyhrávajú obstarávania aj 4. najnevýhodnejšie ponuky. Škandály spojené s obstarávaním sa neustále opakujú. "V čase hospodárskych problémov a uťahovania si opaskov si ľudia zaslúžia kvalitný zákon, ktorý zabezpečí efektívne nakladanie s verejnými prostriedkami. Obávam sa, že tento zákon tieto očakávania nespĺňa a preto ho nemôžem podporiť," dodala Jurinová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu