Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Predseda ÚPN Krajňák: Personálne otázky zatiaľ riešiť nebudem

Ondrej Krajňák
Ondrej Krajňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Novozvolený predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák nechce hneď po nástupe riešiť personálne otázky v Ústave. Ako povedal po zvolení novinárom, minimálne sto dní počká, kým budem riešiť personálne otázky.

„Chcem sa najskôr rozhliadnuť,“ povedal. Zároveň poďakoval všetkým, ktorí majú záujem, aby Ústav fungoval podľa zákona, aby bol pre všetkých ľudí a aby obdobie neslobody precízne sledoval. Podľa Krajňáka v porovnaní s jeho protikandidátom Mariánom Gulom bola jeho východisková pozícia lepšia. „Že som postupoval cez najväčšiu stranu, to bola obrovská valuta, ale vnímam aj to, že môj protikandidát bol kandidátom, ktorý má rovnaké ciele a zmýšľanie ako ja. Teším sa z toho, že máme spoločné záujmy, ktoré sa týkajú smerovania Ústavu,“ dodal.

Gula, ktorý v tajnej voľbe získal 18 hlasov, je rád, že stav v Ústave sa skončil a má riadne zvoleného šéfa. „Ústav môže začať riadne pracovať,“ povedal novinárom. Gula nevie dopredu povedať, či bude Krajňák dobrý predseda. „Nechal si sto dní, aby sa poradil so svojim tímom, aby sa mohol porozprávať so všetkými pracovníkmi a potom si zvolil postup. Dúfam, že ten postup bude dobrý, pokiaľ bude chcieť, poradíme mu. Máme skúsenosti,“ uviedol.

Gula nie je sklamaný, že nedostal hlasy poslancov Ľudovej platformy. „Možno aj poslanci Ľudovej platformy chceli zabrániť tomu, aby súčasný stav na Ústave pretrvával. Snáď sa tomu snažil zabrániť aj Smer, pretože po tých nomináciách a stiahnutí nominácie to bola háklivá situácia v Ústave,“ uviedol. Nechcel povedať, či by mal zostať v ÚPN pracovať bývalý šéf Ivan Petranský. „Ak sa porozprávam s Petranským a uvidím, ako sa postaví ku krokom, ktoré robil, vyjadrím, sa k tomu zodpovednejšie,“ povedal Gula s tým, že v ÚPN by nemal zostať pracovať Ján Bobák, a to nielen pre svoju minulosť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu