Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SaS: Smer znásilňuje demokraciu, komunisti slovo nedodržali

Juraj Miškov a Richard Sulík
Juraj Miškov a Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vládny Smer-SD znásilňuje demokratické procesy prijímania zákonov a vznikajú tak nekvalitné a zbabrané zákony. Na dnešnej tlačovej konferencii SaS v parlamente to povedal člen poslaneckého klubu liberálov Juraj Miškov.

Poukázal na malú novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorú má parlament prerokovať v skrátenom konaní. Miškov zároveň pripomenul, že minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) spomínal, že novela sa dotkne len "dvoch-troch bodíkov". Podľa Miškova však v skrátenom konaní prichádza 64-bodová novela, ktorú teda nemožno nazvať malou. "Toto je riadna veľká novela," vyhlásil liberál, ktorý namieta aj to, že poslanci nemali ani 24 hodín na preštudovanie návrhu. Materiál totiž vláda zverejnila na internete až v pondelok popoludní (11.2.).

"Považujeme to za znásilňovanie demokratických procesov prijímania zákonov a výsledkom takéhoto procesu sú nekvalitné a zbabrané zákony," zdôraznil Miškov. Podpredseda SaS Ľubomír Galko hovorí "o hochštaplerskom" prístupe k tvorbe zákonov, proti ktorému liberáli podľa jeho slov dôrazne protestujú. Galko zároveň tvrdí, že v malej novele sú závažné nedostatky, ako napríklad prepadnutie zábezpeky alebo podprahové zákazky.

Práve podprahové zákazky boli podľa Galka v minulosti zdrojom najväčších podvodov. "Najčastejšie pri nich boli nastavované diskriminačné podmienky. Často sa podprahové zákazky používali na to, aby súťaže vyhrali vopred vybraní uchádzači," povedal Galko. Za mimoriadne závažné považuje, že podľa predloženého návrhu nebude Úrad pre verejné obstarávanie kontrolovať podprahové zákazky.

Predseda SaS Richard Sulík tvrdí, že vládny Smer-SD zneužíva moc a ukazuje, že sa jeho predstaviteľom nedá veriť. Pripomenul, že na začiatku volebného obdobia žiadal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), aby mohol návrhy na doplnenie programu podávať aj jeden poslanecký klub a nie viaceré, a sľúbil, že sa to nebude zneužívať. "Sme svedkami, že toto pravidlo bude zneužité. Považujem to za nehoráznosť a opäť sa ukázalo, že komunisti slovo nedodržali, keď došlo na lámanie chleba," uzavrel Sulík. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu