Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žitňanská: Nečinnosť vlády nie je dôvodom na skrátené konanie

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA – To, že si vláda SR nerobí poriadne svoju robotu, nie je dôvodom na skrátené legislatívne konanie. V rozprave k návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o verejnom obstarávaní to dnes vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

 "Rozumiem, že potrebujeme vyčerpať eurofondy, ale čo robila vláda desať mesiacov, keď len včera zistila, že je problém s čerpaním eurofondov?" pýtala sa. Parlament by podľa jej slov mal dbať o to, aby bola zachovaná jeho dôstojnosť. "Nemôžem akceptovať takýto spôsob legislatívneho procesu a dôvody, ktoré vláda predložila," vyhlásila. Zrýchlený legislatívny režim zákon dovoľuje v prípadoch, ak sú ohrozené ľudské práva a slobody, bezpečnosť, hrozia veľké hospodárske škody.

Žitňanská považuje za kľúčovú otázku, čo sa má stať medzi 18. februárom a 1. aprílom, keď to nemôže počkať. Novela má byť totiž po schválení účinná už od 18. februára. V legislatívnom procese NR SR je zároveň širšia novela rovnakého zákona, ktorá by mohla byť účinná od 1. apríla. "Nedôverujem tejto vláde, lebo mám zlú skúsenosť," odkázala. Žiaden z prítomných poslancov Smeru-SD na jej kritické vystúpenie nereagoval.

Kabinet skrátené konanie obhajuje tým, že je potrebné urýchlene čerpať eurofondy. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už skôr povedal, že Slovensko sa musí pokúsiť zachrániť každé euro z európskych zdrojov, ktoré treba vyčerpať do konca tohto roka. Čerpanie majú urýchliť práve opatrenia z tejto novely. Kaliňák však nevedel odhadnúť, koľko peňazí z eurofondov by sa na základe novely mohlo podariť vyčerpať.

Po Žitňanskej vystúpení predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) vyhlásil obedňajšiu prestávku. Rozprava bude pokračovať popoludní s tým, že ihneď po jej skončení má snemovňa hlasovať o tom, či so skráteným konaním súhlasí, alebo nie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu