Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žitňanská k voľbe predsedu ÚPN: Stáva sa z toho fraška

Lucia Žitňaská
Lucia Žitňaská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS nemá s prípadným kandidátom KDH Mariánom Gulom na čelo Ústavu pamäti národa (ÚPN) žiaden problém. Dnes to potvrdila predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská s tým, že ak sa v rámci opozície objaví aj iný kandidát, budú rokovať. SDKÚ-DS však nikoho navrhovať nebude.

"Všetci ale vedia, že kandidát opozície nebude zvolený. Problém je, že z tej voľby sa stáva fraška a tí ľudia, ktorí by mohli byť dobrí šéfovia ÚPN, dnes už neradi dávajú opozícii súhlas s kandidatúrou," vysvetlila Žitňanská. Okrem Gulu sa objavilo aj meno Ladislava Bukovszkého, ten však kandidatúru odmietol.

Nomináciu vlastného kandidáta nevylučuje ani SaS. "Poradíme sa dnes napoludnie v klube," povedal predseda klubu liberálov Juraj Miškov.

OĽaNO hovorí o výbere kandidáta vo výberovom konaní. Zvyšok opozície nie je touto myšlienkou nadšený. "Pekne to znie, ale nie všetky pozície sú vhodné na výberové konanie. Toto je parlamentná voľba," povedala Žitňanská. Poznamenala, že navyše ani nie je toľko odborníkov, ktorí by sa hodili do čela ÚPN.

"Most-Híd sa nebude zúčastňovať na žiadnom výberovom konaní," vyhlásil šéf klubu László Solymos. Dodal, že strana neplánuje nikoho navrhnúť, počká si na návrhy opozičných partnerov a rozhodne sa, koho podporí.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan potvrdil, že KDH už aj minule navrhovalo Gulu, pokiaľ ide o dohodu opozície na jednom mene, tá zatiaľ podľa jeho slov nie je. Abrhan nie je za výberové konanie. Šéf klubu SaS Juraj Miškov sa k tejto téme zatiaľ nevedel vyjadriť, čaká na to, aký postoj zaujme klub. Noví kandidáti na predsedu Správnej rady ÚPN by mali byť známi v piatok 8. februára. Dovtedy totiž môžu poslanci Národnej rady SR predkladať svoje nominácie. Kandidáta nehľadá len opozícia, ale aj Smer-SD.

Vládna strana by chcela šéfa ÚPN zvoliť ešte na práve prebiehajúcej parlamentnej schôdzi. Musí však najskôr nájsť vhodného kandidáta. Aby sa predišlo nezhodám, skôr než Smer-SD niekoho navrhne, vypočuje si ho na zasadnutí klubu.

V súčasnosti vedie ústav bývalý štátny tajomník rezortu kultúry Jozef Lang. Funkciou štatutára ho poveril Ivan Petranský, ktorý 31. januára skončil vo funkcii šéfa ÚPN. Lang má viesť ústav dovtedy, kým Národná rada SR situáciu definitívne nevyrieši tým, že zvolí pre ústav nového predsedu.

Poslanci volili šéfa ÚPN v utorok (29.1.), avšak neúspešne. Pôvodne mali vyberať z dvoch kandidátov, napokon zostal len opozičný František Mikloško, ktorý v tajnej voľbe neprešiel. Nominanta Smeru-SD Juraja Kalinu sociálni demokrati stiahli v pondelok (28.1.). Mikloško v tajnej voľbe získal 63 hlasov od 141 prítomných poslancov. Na zvolenie potreboval aspoň 71 hlasov. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) bude musieť vyhlásiť novú voľbu s novonavrhnutými kandidátmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu