Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Borec chce posilniť moc exekučných súdov, kvôli občianskym právam

Tomáš Borec
Tomáš Borec

BRATISLAVA - Exekučné spory v súčasnosti predstavujú riziko zahlcovania a preťaženosti súdov, ministerstvo spravodlivosti preto plánuje posilniť právomoci exekučných súdov a postupne prispieť k vyššej špecializácii exekučnej agendy. Cieľom je odstrániť rozličné spôsoby vytvárania prieťahov a zrýchliť výkon práva.

„Občania aj podnikateľská sféra potrebujú efektívny nástroj na rýchle vymáhanie svojich spravodlivých nárokov,“ poznamenal minister Tomáš Borec, ktorý sa dnes stretol s novým prezidentom Slovenskej komory exekútorov Miroslavom Pallerom.

Ministerstvo spravodlivosti by malo podľa schváleného legislatívneho plánu predložiť reformu Exekučného poriadku v priebehu roka 2014. „Chcem predložiť účinnejšie nástroje na ochranu práv občanov,“ dodal Borec. Jednou z priorít pripravovaných v úprave Exekučného poriadku bude aj otázka primeranosti spôsobu a rozsahu exekúcií. Ministerstvo spravodlivosti chce zabrániť situáciám, keď dlžníci prichádzajú aj pre drobné dlžoby o vlastné bývanie. Podľa ministra spravodlivosti občania musia mať v tejto oblasti účinnejšie nástroje na ochranu svojich práv.

Minister zároveň ocenil korektnú spoluprácu s predošlým aj súčasným vedením Slovenskej komory exekútorov. S prezidentom komory diskutoval o nevyhnutnosti reformovať a stabilizovať exekútorský stav a zároveň precizovať pravidlá vymáhania disciplinárnej zodpovednosti exekútorov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu