Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico si to s Kalinom a ÚPN rozmyslel: Z kandidátky Smeru ho vyhodil!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vládny Smer-SD stiahne kandidatúru Juraja Kalinu na post predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN), rozhodol o tom v pondelok poslanecký klub Smeru-SD. Voľby predsedu šéfa ÚPN sa budú konať dnes na 14. schôdzi Národnej rady SR, ktorá sa začne o 13:00.

Prehodnotenie Kalinu ako vhodného kandidáta údajne navrhol samotný premiér Robert Fico, prekážal mu postoj Kalinu k soche Svätopluka a jeho vyjadrenia v rozhovore pre denník Sme. Podobný názor údajne prezentoval aj minister kultúry Marek Maďarič a poslanec a predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár. Poslanecký klub po asi štvrťhodinovej diskusii odsúhlasil, že stiahne Kalinovu kandidatúru. Kalina teda vôbec nedostal priestor vystúpiť na poslaneckom klube, kde mal prezentovať svoju predstavu o riadení ÚPN. O post predsedu ÚPN sa tak bude uchádzať iba opozičný kandidát František Mikloško, predpokladá sa, že širšiu podporu Smeru-SD nezíska.

Rokovanie schôdze by mala otvoriť diskusia o novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktorú opozícia označila za zákon v prospech finančnej skupiny Penta. Novela zákona o podpore OZE má byť podľa opozičných poslancov "šitá na mieru“ pre Pentu tým, že štát by mal po novom podporovať elektrárne s vysoko účinnou kombinovanou výrobou bez obmedzenia výkonu. Podporu by tak získal aj bratislavský paroplynový cyklus (PPC), ktorý vlastní Penta.

Meniť sa budú i výsluhové dôchodky silových zložiek. Policajti a vojaci si budú na svoje dôchodky platiť viac a budú tiež viac slúžiť. Poistné na výsluhový dôchodok sa im má zvýšiť o dve percentá. Nárok na výsluhový dôchodok má po novom vzniknúť po 25 rokoch služby. Pôvodný návrh novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov počítal so zavedením desaťpercentného stabilizačného odvodu z výsluhových dôchodkov. Ten po pripomienkach napokon vypustili. Podľa upraveného návrhu novely by tak mali policajti a vojaci platiť na výsluhový dôchodok poistné vo výške sedem percent. Ich zamestnávateľovi porastie táto povinnosť o tri percentá.

Vo verejnom obstarávaní sa má podľa novely zákona o verejnom obstarávaní posilniť princíp ekonomicky najvýhodnejšej ponuky. O mimoriadne nízku cenu pôjde, ak bude o 30 % pod priemerom iných cien a 15 % od druhej najnižšej ceny. Pri zákazkách nad 10 mil. eur majú platiť prísnejšie pravidlá a majú sa sprísniť podmienky účasti vo verejnom obstarávaní. Uchádzači budú povinní uviesť svojich subdodávateľov nad 10 % objemu zákazky, ako aj akcionárov nad 30 % a spoločníkov.

Minister vnútra Robert Kaliňák prednesie správu o stave vyšetrovania kauzy Gorila, minister dopravy Ján Počiatek by mal predniesť správu o opatreniach ministerstva pre objasnenie situácie po páde diaľničného mosta v Kurimanoch.

Zákonodarcovia by mali prerokovať aj tri desiatky poslaneckých návrhov, ktoré národná rada nestihla prediskutovať v decembri, spolu s dvoma desiatkami nových poslaneckých noviel a zákonov, ktoré predložili zákonodarcovia v januári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu