Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ľudová platforma chcela za šéfa ÚPN Bukovszkého, ten im dal košom

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strany Ľudovej platformy (KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS) chceli do tretieho kola voľby predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) navrhnúť Ladislava Bukovszkého, ktorý je členom Dozornej rady ÚPN. Ten však kandidatúru odmietol.

Ako uviedol dnes podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, Ľudová platforma má záujem, aby táto pozícia bola obsadená kvalitným kandidátom. „Smer-SD dnes chce všetko, bojí sa kontroly. Vidíme to pri šéfovi NKÚ, ÚVO, ÚPN a všetkých pozíciách, že Smer-SD nemá mieru. O to dôležitejšie je, aby sme my postupovali spoločne. Z našej strany je záujem o spoločný postup,“ povedal.

Štefanec však nevylučuje ani možnú podporu kandidátovi Smeru-SD. „Pokiaľ to bude kvalitný kandidát, ktorý bude spĺňať naše hodnotové kritériá áno, prečo nie. Sme však za spoločný postup Ľudovej platformy,“ uviedol s tým, že kandidát, ktorého by mohla SDKÚ-DS podporiť, by mal mať predovšetkým odborné skúsenosti a znalosti. Musí byť bezúhonný a čestný. „Musí to byť človek, ktorý aj v minulosti dokázal, že mu viac záleží na veciach spoločných ako na osobnom prospechu,“ dodal.

ÚPN sa zaradil minulý týždeň k ďalším inštitúciám, ktoré budú pôsobiť bez šéfa. Parlament v tajnej voľbe nezvolil predsedu Správnej rady ÚPN. Spoločný opozičný kandidát František Mikloško získal podporu 63 zo 141 prítomných poslancov. Pôvodného kandidáta Smeru-SD Juraja Kalinu najsilnejší poslanecký klub z volieb stiahol, Mikloško teda kandidoval sám. Išlo o druhý neúspešný pokus zvoliť nové vedenie ÚPN. Prvé voľby sa konali v novembri, Mikloško, ktorého vtedy navrhli strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS a podporoval ho aj klub OĽaNO, získal 63 hlasov zo 144 prítomných poslancov. Bez podpory Smeru-SD ani jeden z kandidátov nemohol byť zvolený. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu