Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SaS: Pri predaji pozemku pod Širokého hotelom prišla Bratislava o 1,6 milióna!

Double Tree by Hilton
Double Tree by Hilton (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) má podľa podpredsedu strany Ľubomíra Galka podozrenie, že pri predaji pozemkov pod bratislavským hotelom Double Tree by Hilton došlo k manipulácii a podvodu pri predaji.

SaS preto tento týždeň podá trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Hlavné mesto Bratislava na jeseň predalo 40 percent akcií spoločnosti Tehelné pole a.s., ktorá je vlastníkom spomenutého hotela. Okrem toho mesto podľa Galka predalo aj pozemok pod hotelom.

„Všetko bez súťaží a s výhovorkami, že inak sa nedá a mesto potrebuje peniaze, lebo je v kritickom stave,“ uviedol Galko na tlačovej besede. Niekto podľa neho zatajil znalecký posudok, ktorý ocenil pozemok sumou o takmer 1,6 mil. eur vyššou, než za aký ho mesto predalo.

Podľa mestského poslanca za SaS Jána Hrčka mesto predalo pozemky za 1,037 milióna eur Jurajovi Širokému, ale podľa jedného zo znaleckých posudkov ich hodnota bola 2,6 mil. eur. Hrčko vie o existencii štyroch znaleckých posudkov na hodnotu pozemkov. Podľa neho o predaji na základe nie najvyššej hodnoty primátor Milan Ftáčnik nemusel vedieť, ale upozornil, že to urobili jeho nominanti vo funkciách.

Podanie trestného oznámenia môže len potvrdiť správnosť rozhodovania súčasného vedenia bratislavskej samosprávy, teda nielen konania primátora Milana Ftáčnika, ale aj hlasovania poslancov mestského zastupiteľstva. Ako ďalej informoval hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy, rozhodnutie o predaji pozemkov pre spoločnosť Tehelné pole bolo totiž ukončením zlých a pre mesto značne nevýhodných pravidiel z hľadiska prenájmu pozemkov pod hotelom, ktorý stojí v dotyku so Zimným štadiónom Ondreja Nepelu.

Akciová spoločnosť totiž mala prenajaté bývalým vedením mesta pozemky za celkovú hodnotu 33 eur na kalendárny rok na 50 rokov a „vďaka“ takémuto rozhodnutiu by mesto dokázalo za polstoročie zinkasovať 1 650 eur. "Predajom takpovediac zablokovaných pozemkov získala samospráva v súčasnej vážnej finančnej situácii bezmála 1,1 milión eur," doplnil.

Pozemky sa predávali na základe znaleckého posudku a cenovej mapy, ktorá dávala predstaviteľom mesta odpoveď na otázku ceny. "Nehovoriac o tom, že cena musela byť výsledkom dohody medzi mestom a spoločnosťou, pretože tá nebola nútená pozemky odkúpiť, mala platný nájomný vzťah," poznamenal Andrassy. Bratislavský magistrát disponuje štyrmi znaleckými posudkami, pričom prvý si nechala vyhotoviť akciová spoločnosť v roku 2010, ostatné tri postupne obstaral magistrát na základe rozhodnutí poslancov či operatívnej porady primátora Milana Ftáčnika. "Všetky dokumenty sú verejne prístupné a spomínajú sa aj v oficiálnych materiáloch samosprávy, ktoré boli postupne prerokovávané v orgánoch mesta," dodal.

Posudok z roku 2010 odporúča cenu na úrovni 210 eur za meter štvorcový, následne po rokovaní mestského zastupiteľstva a návrhu zvýšiť cenu bol vypracovaný druhý posudok. Ten hovorí o cene 439 eur, pričom výrazný rozdiel v znaleckých cenách posudkov viedol k obstaraniu ďalších dvoch od seba nezávislých posudkov. V oboch prípadoch sa cena za meter štvorcový podľa Andrassyho pohybovala na úrovni 251 až 254 eur.

"Na základe rokovaní odborných zamestnancov mesta, nie za účasti primátora, bola zo strany kupujúceho prejavená ochota akceptovať sumu 251 eur, pričom predaj pozemkov bol viazaný na odpredaj podielov mesta v spoločnosti," vysvetlil s tým, že išlo o predaj pozemkov, ktorý bol schválený väčšinou poslancov a bol viazaný na súhlas oboch dotknutých strán. "Nehovoriac už o tom, že samospráva nemohla ponúknuť pozemky inému záujemcovi, pretože boli predmetom dlhodobého nájomného vzťahu a zároveň na ich kúpu ma právo vlastník nehnuteľnosti," doplnil. Tieto fakty podľa neho preukazujú, že aj poslanec mestského zastupiteľstva či Národnej rady SR sa môže mýliť.

"Otázka je, či to je na základe nedostatočného poznania vecí, alebo ide o snahu za každú cenu zaujať verejnosť v čase snehovej kalamity," uzavrel hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy s dodatkom, že faktom však ostáva, že bratislavská samospráva predajom pozemkov dokázala uzavrieť jednu z čiernych kapitol rozhodovania Andreja Ďurkovského a dokázala zhodnotiť pozemky v sume viac ako milión eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu