Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kandidát na šéfa SaS Kollár: Strana bude silná, keď prežije svojho prvého predsedu!

Jozef Kollár
Jozef Kollár (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Minulý týždeň oznámil svoju kandidatúru na post šéfa SaS. Na marcovom kongrese strany zabojuje s Richardom Sulíkom o predsednícku stoličku. Ako chce v najbližších voľbách liberálom zabezpečiť dvojciferný výsledok? V čom chce byť iný ako Richard Sulík? A aký je jeho postoj k čerstvo schválenému štátnemu rozpočtu?

Na vaše otázky odpovie exšéf klubu SaS a poslanec Jozef Kollár v piatok od 9:00. Pýtajte sa ho už dnes!

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

14.12.2012 10:28 - otázka od Ondrej
Dobrý deň, prečo nastal čas vymeniť Sulíka?
Ktosi múdry raz povedal, že strana sa stáva skutočnou stranou až vtedy, keď prvýkrát prežije svojho lídra. V novodobej histórii Slovenska sa to podarilo zatiaľ len jednej jedinej strane. Verím, že v tomto preukáže svoju životaschopnosť aj SaS. . Ďakujem všetkým čitateľom za množstvo zaujímavých otázok. V predvianočnom čase želám všetkým oddych od politiky a príjemné chvíle strávené v kruhu najmilších.
14.12.2012 10:21 - otázka od Ernest
Koľko komunistov, okrem vás, je ešte v SaS.
Ak by som bol komunistom, tak by som nemohol byť v SaS. To už je raz tak. Pre členov SaS platia tri KO-kritériá: nečlenstvo v KSČ a KSS, bez zápisu vo zväzkoch ÚPN a bez korupčných škandálov.
14.12.2012 10:19 - otázka od Peter Prokopovič
Dobrý deň pán Kollár, myslíte si, že máte schopnosti, šarm, charizmu a jazyk, ktorému budú rozumieť aj bežný ľudia a potenciálni voliči SaS?, pretože ak som Vás sledoval v televíznych diskusiách pôsobite veľmi arogantne a samoľúbo. Takéto chovanie badať u politikov, ktorí sa vo vrcholových pozíciach pohybujú oveľa dlhšie ako Vy. Ďakujem za odpoveď.
Plne akceptujem inakosť názorov a aj ten Váš. Paradoxne niektorí podporovatelia môjho protikandidáta na post predsedu strany tvrdia pravý opak, že som "nudný", ale to je už raz tak. Trendsetter nemôže nikdy vyhovieť úplne všetkým. V takomto prípade by sa z neho zákonite stal trendfollower. A ja nechcem nasledovať, ale viesť.
14.12.2012 10:12 - otázka od sdvasd
Ak vyhráte, budete naďalej podporovať gayov a drogy?
Ak vyhrám, budem podporovať registrované partnerstvá v najširšom slova zmysle, čiže aj pre heterosexuálne páry, ktoré si nezvolili inštitút manželstva. Avšak strana musí najskôr otvoriť celospoločenskú diskusiu, ako v laickej tak aj odbornej verejnosti. A predloženie témy s dúhovou zástavou priamo v parlamente má byť koncovkou, nie začiatkom tohto príbehu. Pokiaľ ide o drogy, nikdy sme nehovorili o ich podpore, ale o dekriminalizácii. Tu je vidieť, ako prílišné zjednodušovanie (akejkoľvek) témy vedie k nepochopeniu. Aj tieto nedostatky v komunikovaní tém mám ambíciu eliminovať.
14.12.2012 10:07 - otázka od jana
ahoj Jozef... ak sa naozaj stanes sefom Sas, ospravedlnis sa Igorovi Matovicovi a OLaNO za krivdy, ktore na nich napachal Riso a obnovis spolupracu s tymto politickym endemitom?
Ja sa vždy k ľuďom snažím správať tak, aby som sa nemusel trikrát denne ospravedlňovať. A tak je to aj v prípade kolegu Matoviča a to aj napriek tomu, že pri mojej voľbe za podpredsedu NR SR mi chýbal jeden jediný hlas a to bol práve Matovičov. Nemám naňho ťažké srdce. Veľkosť ľudí je častokrát v schopnosti byť nad vecou a odlíšiť podstatné od nepodstatného.
14.12.2012 10:03 - otázka od Peter
Proti živnostníkom ste brojili Vaša SaS minulý rok, Fico to iba dokonal za Vás a ešte to "vylepšil".Tak ďakovať Vám nemám za čo a tento rok už som nevolil pravicu , ani nikoho
Je mi to úprimne ľúto a verím, že do najbližších parlamentných volieb Vás SaS presvedčí o kvalite svojich ekonomických riešení. Na adresu živnostníkov však musím poznamenať, že reforma odvodov, ktorá bola pripravená počas minulej vlády, vo svojom súčte znamenala pre štátny rozpočet mínus 60 miliónov eur, čo by pre živnostníkov znamenalo to isté číslo, ale s plusovým znamienkom.
14.12.2012 10:01 - otázka od Oliver
Dobrý deň p. Kollár. P. Fico svojho času verejne vyhlásil, že vie o bujarých kokaínových párty, ktoré organizujú členovia poslaneckého klubu SaS. Zúčastnil ste sa aj vy osobne niekedy takéhoto divokého večierku, "spríjemneného" aj požívaním drôg alebo máte o niečom podobnom v radoch SaS vedomosť?
Žiadnu vedomosť o tom nemám. Je mi len ľúto, ak u pána Fica je sila argumentov nahrádzaná argumentom sily (a teda klamstvom).
14.12.2012 09:59 - otázka od Jasmina
Dobry den pan Kollar, pozname Vas z diskusii, ako diskuter ste velmi dobry aj sympaticky a viete argumentovat, tak isto to vedel aj pan Sulik (aj ked tvrdohlavo a s vyjadrovanim to niekedy prehanal), preto by som sa chcela spytat, co ponukate okrem dobreho vysledku v novych volbach pre SaS, teda co ponuknete ludom. Dakujem za odpoved
Hodnoty a program strany nie je potrebné nejako výrazne meniť. Aj ja týmto hodnotám verím a preto som pred troma rokmi do SaS vstupoval. Akákoľvek strana je však vždy personifikovaná v osobe svojho lídra a tu SaS už vyčerpala svoj potenciál a dozrel čas na zmenu. V politike nestačí mať len dobrý produkt, ale aj tímového a kooperatívneho hráča na čele, ktorý ten produkt dokáže v reálnej politike presadiť a je schopný spájať ľudí. Máme kvalitných ľudí (najmä v regiónoch), kvalitný program, tak prečo nehľadať spôsob ich uplatnenia. A toto by mohla byť v konečnom dôsledku aj najväčšia pridaná hodnota pre krajinu.
14.12.2012 09:54 - otázka od kankes
Na koho strane ste, hmmm? Miškov-Krajicer alebo Sulík-Galko. Priznajte farbu.
Priama otázka si vyžaduje priamu odpoveď. Som v prvom rade sám sebou a som rád, že pre väčšinu našich členov nie som nepopísaným papierom. Úprimne budem rád každému hlasu, ktorý podporí moju víziu budúcnosti SaS. Takže otázka stojí presne opačne, nie na koho strane som ja, ale kto so mnou. A to ukáže až tajné hlasovanie priamo na kongrese.
14.12.2012 09:52 - otázka od Milan
Volil som vás a spravím to znova pretože som hlboko sklamaný ako dopadli voľby naposledy a nepotrebujem byť top ekonóm aby som si uvedomil čo dokázali Fikovci pobabrať. Nerozumiem prečo pán F hovorí za všetkých ministrov pretože z jeho stáda som poriadne nepočul sa vyjadriť za jednotlivý rezort žiadnu jeho ovečku. Vidím že možnosť je asi jednie za hranicami. Je smutné že voľby vyhrávajú istoty pečenej cigánskej na východe a karafiáty usmievavých dôchodkýň. Držím palce a začnite viac bojovať v opozícii pretože ešte jedny takéto voľby a neviem čo bude ďalej... držím palce...
Plne s Vami súhlasím. Slovensko sa ocitlo pod kolesami 83 Kolesíkov. Nestačí však plakať v kúte, ale celá pravica musí dôveryhodným spôsobom ukázať, že má nielen program (viď. SaS) ako vyviesť Slovensko z ekonomickej krízy, ale aj schopnosť takýto program presadiť. Na to je však potrebná sebareflexia vo vnútri stredopravých strán. Niektoré ju už urobili, niektoré sú na polceste a niektoré tento proces ešte ani nezačali, ale to je už na posúdení ich vlastných členských základní. SaS bude stáť pred takouto výzvou už na marcovom kongrese strany.
14.12.2012 09:47 - otázka od peter
Dobrý den pán Kollár, chcem povedať som voličom Smeru, avšak v poslednom čase ma strana naozaj sklamala na druhej strane začal som byť sympazantom vašej strany , páčia s sa mi osobne vaše názory a hlavne vaše riešenia aj ked s niektorými nie som s totožnený, dúfam že v budúcich voľbách budete vo vláde držím vám palce
V prvom rade veľká vďaka za podporu. Presne toto je mojou ambíciou, identifikovať bývalých voličov ostatných politických strán a presviedčať ich o správnych (najmä ekonomických) riešeniach, ktoré SaS ponúka. A spájať takýchto voličov pod našou značkou. Potom by sme nemuseli v roku 2016 atakovať hranicu zvoliteľnosti, ale naopak dosiahnuť dvojciferný výsledok a byť vo vláde. V opačnom prípade aj ten najlepší program, ktorý SaS bezpochyby má, by zostal len predmetom diskusií na blogoch a v zafajčených bratislavských salónoch. A to by bolo, iste uznáte, málo.
14.12.2012 09:42 - otázka od Lubomir
Co sa deje v bananistane, je mi pomerne jedno, nakolko od rozdelenia cssr a naslednej rabovacky samostatneho slovenska, zijem v US. Otazku ale mam, uvedomujes si, ze parchanti, aki sedia na slovensku v parlamente, v US sedia za mrezami?
Neuveríte, ale uvedomujem si to. Je to najmä vďaka zle fungujúcemu súdnictvu a prokuratúre. A úlohou politikov musí byť aj "Bananistan" zmeniť na dobre fungujúcu krajinu slobodných ľudí. A tejto ambície som sa ani ja osobne ešte nevzdal.
14.12.2012 09:38 - otázka od hever
Dobry den. V podstate ludi ani tak nezaujima kto je na čele strany,najviac ludi trapi to kedy sa tam prestanete hadat a konečne sa začne tvorit niečo aj pre ludi dole.Alebo sme viditelny len pred volbami.
Áno, aj ja mám ten pocit, že politickí lídri sa častokrát viac zapodievajú sami sebou ako plnením vlastných volebných programov. Verím, že k zmene správania ich prinúti stále zložitejšia ekonomická situácia v krajine.
14.12.2012 09:35 - otázka od Vladimír
Postrehol som, že uvažujete s "odprataním" Sulíka do Bruselu! Nebojíte sa, že týmto spôsobíte SR slušne povedané medvediu službu ?
Ako som už spomínal, vďaka eurovalovým nadšencom (Smer + Ľudová platforma) Slovensko trvalý euroval ratifikovalo a nedá sa od tejto zmluvy odstúpiť. A preto sa hrací priestor zúžil na otázku návratnosti finančných prostriedkov vložených do eurovalu. Z toho vyplýva, že za slovenské ekonomické záujmy bude potrebné bojovať už na úrovni Bruselu a Štrasburgu. Doma na Slovensku je to častokrát neskoro a málo účinné. A tu (v Bruseli) by Richard Sulík mohol naopak zohrať nezastupiteľnú úlohu.
14.12.2012 09:30 - otázka od Simon
Dobry den pan Kollar, podpori SAS zmenu zakona o rozpoctovej zodpovednosti aj napriek tomu ze sa SMER s vami a celou opoziciou hraje ako s malym deckom? Raz je to predseda NKU potom nieco ine a tak to ide do kola. Ste len jeho hrackou.
Myslím si, že nie, nepodporí.
14.12.2012 09:29 - otázka od michal Šebeň
Ako sa bude vyvýjať hospodárstvo Slovenska v najbližších 10 rokoch?
Obávam sa, že Slovensko bude čeliť hospodárskej kríze, ktorá nepotrvá rok-dva, ale celú dekádu. V takomto prípade môžeme hovoriť o jednej celej "stratenej generácii". Sú tu síce primárne vonkajšie vplyvy, ktoré sú mimo dosahu akejkoľvek vlády, ale o to viac platí, že krajina potrebuje takú hospodársku politiku, ktorá dokáže dôsledky krízy zmierňovať. Socialistická vláda Smeru ich však svojou reformnou prázdnotou bude prehlbovať. Občania to pocítia vo svojich peňaženkách už po 1. januári a firmy pri vypĺňaní daňového priznania v marci 2014. Verím, že potom precitne aj viac ako milión voličov Smeru.
14.12.2012 09:25 - otázka od Patrik
Dobrý deň, pán Kollár, chcem sa Vás opýtať, ako vy vnímate schválený štátny rozpočet a ešte druhú otázku by som poprosil, ako by ste riešili otázku nezamestnanosti, životnej úrovne a sociálneho systému(pretože, systém sa mi zdá byť dosť neflexibilný a nespravodlivý)v našej krajine? Ďakujem
Na tému rozpočtu som sa vyjadril vyššie a pokiaľ ide o riešenie nezamestnanosti, určite ním nie sú socialistické zmeny Zákonníka práce. Správnou cestou je skvalitňovanie podnikateľského prostredia, pretože jedine súkromný sektor dokáže vytvárať nové pracovné miesta. Nikdy nie štát, ktorý naopak ešte aj v roku 2015 bude zamestnávať armádu takmer 350 tisíc úradníkov. A kvalitné podnikateľské prostredie nikdy nevznikne, ak sa dramaticky nezmení súčasná (ne)vymožiteľnosť práva. Súdnictvo a prokuratúra sú zjavne oblasťami, ktoré po roku 1989 bohužiaľ neprešli žiadnou výraznou zmenou. . A najväčším problémom sociálneho systému je jeho neadresnosť a chýbajúca odvaha politikov s tým niečo urobiť. Zmeny v sociálnom systéme vždy so sebou prinášajú značné politické náklady.
14.12.2012 09:21 - otázka od Jan Svaro
Dobry den pan Kollar.Zdate sa mi dost rozumny clovek, tak dam rozumnu otazku. Co by sa podla Vas stalo keby Slovensko oznamilo ze vystupuje z menovej unie a vracia sa ku korune.Myslite si ze by nas prehovarali a drzali ako Grecko a Spanielsko? moc ma zaujima Vasa odpoved.Dakujem Jan Svaro
Nestalo by sa nič hrôzostrašné. Dokonca holandský minister financií prišiel s názorom, že bude nevyhnutné nájsť mechanizmus, ktorý by umožňoval vystúpenie z eurozóny a súčasne zotrvanie v EÚ a nebol by som ani prekvapený, ak by sme sa po nemeckých parlamentných voľbách dožili Grexitu. Dokonca by som nevylúčil ani Dexit (vystúpenie Nemecka). Vývoj v eurozóne môže skutočne dospieť k neočakávaným zvratom a je úlohou politických lídrov krajinu na toto pripraviť.
14.12.2012 09:18 - otázka od lubos
Zdravim Vas. Prosim Vas, aky je Vas nazor na tvrdenie sucasneho predsedu p. Sulik, ze nabozenstvo je nieco zle, lebo sposobilo mnoho vojen? Je to podla Vas naozaj liberalny postoj?Slovo liber je predseda sloboda. Aj sloboda vierovyznania. V ekonomike som liberal, vo viere mam konzervativny postoj. Ako chcete presvedcit volica ako som ja?
Vyjadrenia niektorých mojich kolegov, že Ježiš Kristus by volil registrované partnerstvá (nebodaj SaS), považujem za nesprávne. Nielenže poškodzujú stranu, ale sú aj v rozpore so slobodou (vierovyznania), o ktorej hovoríte vo svojej otázke. Aj v našej strane je nemalá skupina ľudí, ktorá presadzuje ekonomické slobody a súčasne k náboženským otázkam majú konzervatívnejší prístup. A túto skupinu je potrebné rovnako akceptovať.
14.12.2012 09:14 - otázka od marian
dobry. myslite, ze je ten rozpocet fakt taky tragicky?
Áno, som presvedčený o tom, že včera schválený rozpočet privedie Slovensko k hospodárskemu úpadku a preto by krajine najviac prospelo, ak by Robert Fico prestal s týmto socialistickým experimentovaním.
14.12.2012 09:13 - otázka od michael
Drzim palce v boji o kreslo,bol som fanúšik SaSky až do povestného Sulíkovho videa z Kočnerom.Nemyslite si že mal odísť definítivne z politiky po tomto?Aké sú vťahy Sasky z Matovičom po jeho odchode a prečo je odrazu okolo neho nejaké ticho?Vážim si Vás za vaše postoje k eurovalu prajem všetko dobré a držím palce.Dúfam že pod vašim vedením strana znovu povstane z popola.. PS:Sulík aj Poliačik nech idú do Vačíc..
Ďakujem za podporu. Vážim si to. Richard dostal v ostatných parlamentných voľbách približne 80 tisíc preferenčných hlasov. Otázka znie skôr tak, prečo mu zvyšných 70 tisíc voličov, ktorí volili SaS, preferenčný hlas nedali? A z Igora Matoviča sa nám pomaly, ale isto stáva nový člen "Ficokoalície".
14.12.2012 09:10 - otázka od milan
Prajem dobry den, som volic SaS , teraz uz skor vahavy,ak sa da mohli by ste mi prosim Vas vysvetlit, preco pan Sulik na preverovanie osob na kandidatke potrebuje pana Kocnera?nie su na taketo veci ine institucie?cenim si ze aj napriek hrozbe padu vlady ste stali za svojim presvedcenim,prave preto Vas volim a prajem vela uspechov v dalsich volbach,milan
Verím, že z váhavého sa stane presvedčený volič SaS. Pokiaľ ide o spôsob preverovania vlastných poslancov, ktorých zvolil Richard, to je skôr otázka naňho. Verím, že do marcového kongresu bude priestor na to, aby sám na ňu odpovedal.
14.12.2012 09:09 - otázka od Ján...
Fico nám tu teraz vystraja, ako zmyslov zbavený. Stale si myslíte, že svojou tvrdohlavosťou, Ste Slovákov zachranili, pred ekonomickou katastrófou? Za štyri roky vládnutia touto vládou bude "Ficostan" tam, kde je dnes Grécko.
Je nespochybniteľným faktom, že máme aj euroval aj Fica opäť pri moci. Napriek tomu si myslím, že euroval je zlým riešením, ktoré môže viesť k rozvratu slovenských verejných financií, avšak vystúpiť z tejto zmluvy Slovensko už bohužiaľ nemôže. Bolo a zostane povinnosťou všetkých politických lídrov v každej situácii nájsť riešenie. Či bolo riešenie z roku 2011 tým najlepším, ukážu už najbližšie roky.
14.12.2012 09:07 - otázka od randoz
Pan Kollar, co ak sa vam nepodari stat sa predsedom, odidete z SaS a pridate sa napriklad k Lipsicovej NOVE?
Verím, že sa to podarí. Líder musí veriť v schopnosť presviedčať o svojich argumentoch a spojiť pre svoju víziu väčšinu.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu