Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Parlament odsúhlasil nový druh bezpečnostnej služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Portfólio bezpečnostných služieb sa má rozšíriť. Novým druhom bezpečnostnej služby sa má stať od 1. februára profesionálna cezhraničná preprava eurovej hotovosti cestnou dopravou. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti, ktorú dnes schválil parlament. Zákon doteraz poznal tri druhy bezpečnostnej služby, a to strážnu službu, detektívnu službu a odbornú prípravu a poradenstvo.

Novelou sa do slovenskej legislatívy zavádzajú európske predpisy z novembra 2011 o profesionálnej cezhraničnej preprave eurovej hotovosti medzi členskými štátmi. Povolenie na prevádzkovanie tejto služby bude vydávať ministerstvo vnútra, prevádzku ostatných bezpečnostných služieb budú naďalej povoľovať príslušné krajské policajné riaditeľstvá.

Fyzickej osobe udelí licenciu ministerstvo vnútra, ak ide o občana Európskeho hospodárskeho priestoru, ktorý dosiahol vek 21 rokov, je bezúhonný, spoľahlivý, zdravotne i odborne spôsobilý, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu a v posledných 24 mesiacoch vzorne vykonával prepravu peňažnej hotovosti – má teda už licenciu na prevádzkovanie strážnej služby. Podmienkou bude tiež poistenie zodpovednosti za škodu pri prevádzkovaní SBS a držba vozidla určeného na prepravu mincí a bankoviek. Právnickej osobe udelia licenciu pri splnení rovnakých podmienok, pričom ich musia spĺňať všetci jej štatutárni zástupcovia.

Novela sa má dotknúť aj zamestnania v bezpečnostných službách. Zamestnávatelia budú povinní od uchádzača vyžadovať lekársky posudok nie starší ako tri mesiace pri nástupe, a potom každé dva roky počas trvania pracovného pomeru. Zamestnancovi pribudne tiež povinnosť hlásiť každú zmenu, ktorá môže mať vplyv na jeho zdravotnú spôsobilosť.

Zmení sa tiež veková hranica pre výkon fyzickej ochrany alebo pátrania, z doterajších 19 sa zníži na 18 rokov. Pri povinnosti označovať odev pracovníkov bezpečnostnej služby tak, aby bolo zrejmé, že ide o bezpečnostnú službu, zavádza novela výnimku - túto povinnosť nemusia spĺňať pracovníci, ktorí vykonávajú ochranu osôb.

Právna norma zároveň zlepší financovanie dobrovoľných hasičských zborov, získanie peňazí z dotácií ministerstva vnútra sa pre nich zjednoduší. Novela po podpísaní prezidentom nadobudne účinnosť 1. februára 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu