Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Najnovšia bezpečnostná hrozba: Ruskí agenti chcú ovládnuť naše ministerstvá!

Nový riaditeľ SIS nechal zverejniť správu tajnej služby na internete
Nový riaditeľ SIS nechal zverejniť správu tajnej služby na internete (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vedenie Slovenskej informačnej služby zverejnilo po 7 rokoch správu o svojej činnosti. Vyplýva z nej aj to, o čom sa u nás šepká dlhé roky, ale českí tajní to už oficiálne potvrdili. Najnovšou bezpečnostnou hrozbou v krajinách strednej Európy je záujem zahraničných agentov. Špióni sa chcú podľa SIS infiltrovať do najvyšších pozícií v štáte a ovplyvňovať verejnú mienku. Najviac sa v kuloároch hovorí o ruských a čínskych agentoch. Oficiálne však národnosť SIS nekomentuje.

„V roku 2011 pretrvávala snaha viacerých zahraničných spravodajských služieb o infiltráciu do ústredných orgánov štátnej správy, bezpečnostných zložiek SR a o ovplyvňovanie verejnej mienky. Zvýšili sa ich aktivity a záujem o ekonomickú oblasť. Pri kontrarozviednej ochrane SIS úspešne rozvíjala spoluprácu s partnerskými spravodajskými službami z členských krajín NATO a EÚ,“ píše sa v správe tajnej služby. Podľa našich informácií sa naši kontrarozviedčici zamerali hlavne na Rusov a Číňanov. Tieto údaje však SIS nevylúčila ani nevyvrátila. „Text správy týkajúci sa Vami označenej oblasti je formulovaný v rozsahu, v akom to umožňuje zákonná úprava ochrany utajovaných skutočností,“ uviedol hovorca Branislav Zvara.

Správa Českej tajnej služby BIS z minulého roku píše o rovnakých záujmoch ruských agentov a na rozdiel od našej konkrétne pomenúva aj oblasti. Jediné, čo nezverejňuje, sú mená ľudí.

Podľa nej je najaktívnejšia ruská nástupkyňa KGB - FSB. Pri nej dokonca identifikovala aj snahu o negatívnu propagandu voči kaukazským národom. Čiže pôsobiť na verejnú mienku Čechov. Čína sa zase údajne aktivizovala v oblasti nanotechnológií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu