Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanci v utajenom režime navštívili vojenské spravodajské služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci parlamentného výboru na kontrolu vojenského spravodajstva sa dnes v utajenom režime stretli v areáli ministerstva obrany, kde sa okrem iného zaujímali aj o fungovanie Vojenského spravodajstva.

Táto tajná služba by mala oficiálne vzniknúť 1. januára zlúčením vojenskej rozviedky (VSS) a kontrarozviedky (VOS). Podľa ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD), ktorý zmenu pripravil, má zlúčenie okrem iného priniesť aj finančnú úsporu asi 19 percent už v roku 2014.

"Myslím si, že ani personálne nie sú žiadne problémy. Obaja páni, ktorí dnes šéfujú (VOS a VSS) budú vo vedení tejto zjednotenej služby, takže nedochádza k žiadnym personálnym alebo iným čistkám a služby začnú pracovať jednotne," povedal pre TASR Glváč.

Podľa predsedu výboru a exministra obrany Martina Fedora (SDKÚ-DS) sa poslanci zaujímali aj o to, akým spôsobom sa budú odbúravať duplicitné činnosti v rámci služby a ako bude fungovať po zlúčení koordinovaná spolupráca medzi zložkami VOS a VSS. "Predpokladám, že budú prevratné zmeny, pretože naozaj ide o radikálny zásah do štruktúr, ale zároveň aj do kompetencií vojenského spravodajstva... Samozrejme, uvidíme, aká bude reálna funkčnosť tohto modelu usporiadania," komentoval.

Pesimistickejšie však odprezentované zmeny vníma bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS). Niektoré z nich mali podľa jeho slov skôr "kozmetický" charakter. "Osobne neverím 19-percentnému zníženiu rozpočtu obidvoch spravodajských služieb a za ten čas od poslednej prezentácie až doteraz sa mi nezdá, že by nastal nejaký veľký pokrok," povedal.

Zákonodarcovia zároveň hovorili o novom zákone o tajných službách, ktoré pripravuje súčasný vládny kabinet. Tento materiál je podľa Glváča už takmer pripravený a doťahujú sa posledné detaily, aby mohol byť začiatkom budúceho roku predložený do legislatívneho procesu. Do parlamentu by sa mohol nový zákon dostať už v marci. "Načrtnuté sú rôzne varianty, o ktorých teraz diskutujeme, ale máme jednotný cieľ. Hlavným mottom toho zákona by mala byť väčšia kontrola," priblížil Glváč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu