Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Glváč: Možno vznikne dobrovoľná vojenská služba

Martin Glváč
Martin Glváč

BRATISLAVA – Na Slovensku možno vznikne dobrovoľná vojenská služba. Vedenie rezortu obrany plánuje koncepciu tohto zámeru predstaviť na jar.

„My potrebujeme mať predstavu, akých máme ľudí, čo v prípade krízových situácii, koho vieme povolať," vysvetľoval dnes minister obrany Martin Glváč po tom, ako sa aj o tejto téme rozprával s premiérom Robertom Fico počas jeho kontrolného dňa na ministerstve obrany. Rezort obrany by potreboval vedieť, aké majú dobrovoľníci povolanie a zdravotný stav, „aby nám v prípade akéhokoľvek povolania neprišlo sto Švejkov na invalidnom vozíku s barlami."

Minister potvrdil, že za súčasného stavu nevedia, na koho by sa mohli v prípade krízových situácií obrátiť, kto je pripravený. Výcvik dobrovoľníkov by mohol trvať podľa odhadov mesiac až dva, ale dĺžku chcú dohodnúť až v spolupráci s ozbrojenými silami. „Týmto ľuďom, ktorí ho absolvujú, chceme poskytnúť určité zvýhodnenie,“ vyhlásil Glváč. O formách zvýhodnenia bude rokovať s ostatnými ministrami.

Ozbrojené sily už začiatkom roka avizovali, že v prípade krízových situácií chcú v budúcnosti nasadzovať aj „záložákov,“ ktorí dobrovoľne vstúpia do aktívnych záloh ozbrojených síl. Generálny štáb robí analýzu, ktorou chce systém aktívnych záloh zefektívniť.

Mal by nielen šetriť peniaze z rozpočtu pre ozbrojené sily, ale predovšetkým podporovať redukované, resp. chýbajúce vojenské spôsobilosti budúcich ozbrojených síl. Udržiavať v ozbrojených silách odborníkov a špecialistov oblastí, ktoré sú skôr civilného charakteru, ako napríklad právnici, lekári, psychológovia, je pre malé ozbrojené sily neekonomické. Napriek tomu môže nárazovo vzniknúť požiadavka na ich nasadenie pri riešení krízových situácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu