Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico: Zvýšenie platov o päť percent je dobrý kompromis

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ponúkané zvýšenie platov školských zamestnancov v budúcom roku o päť percent je dobrý kompromis. Po kontrolnom dni na ministerstve školstva to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Tvrdí, že štát nemá na viac a ťažko predpokladať, že by to zmenil štrajk, ktorý odborári plánujú odštartovať budúci pondelok (26.11.). "Kde nič nie je, tam ani čert neberie," povedal Fico.

Školskí odborári trvajú naďalej na požiadavke desaťpercentného zvýšenia platov v budúcom roku. K dohode nedospeli ani na dnešnom rokovaní v Prezidentskom paláci s hlavou štátu, ministrom financií a školstva.

„Nedá sa rokovať tak, že prídete na rokovania a poviete, toto je moja požiadavka a buď bude desať percent, alebo nebude nič. My sme tiež mohli prísť na rokovania a povedať nula a pravdepodobne by sme sa stretli niekde na päťke,“ podčiarkol premiér a dodal, že s odborármi bude vláda rokovať do poslednej minúty.

Podľa medializovaných informácií zvažuje opozícia po prípadnom štrajku navrhnúť odvolanie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). Fico však tvrdí, že minister sa nijako neprevinil. Domnieva sa, že opozícia chce rovnako ako pri pokuse odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) prekryť svoju zúfalú situáciu.  

S prácou ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) je premiér spokojný. „Taká dynamika rozhodnutí a návrhov, aká prichádza teraz z rezortu, je v ostatnom období naozaj nevídaná,“ vyhlásil Fico. Čaplovič má podľa neho plnú podporu vlády SR v rozhodnutiach, ktoré sa týkajú zvyšovania kvality na stredných a vysokých školách. Premiér nevidí žiadny dôvod na to, aby súkromné školy, ktoré vyberajú poplatky od študentov a ich rodičov, dostávali od štátu toľko peňazí ako verejné.

Slovensku sa podľa Fica nedarí zapojiť do financovania vedy a výskumu súkromný sektor. S ministrom hovoril o zakladaní firemných škôl. Spoločnosti, ktoré by si samy pripravovali študentov v takýchto školách, by podľa Fica mohli mať určité zvýhodnenia alebo úľavy.

Čaplovič predsedu vlády informoval, že v roku 2012 by mali byť vyčerpané prostriedky z operačného programu Vzdelávania, ktorý bol v rizikovej situácii. Fico povedal, že Slovensko sa aj v rokoch 2014 až 2020 bude usilovať o využívanie prostriedkov z európskych zdrojov na budovanie školskej infraštruktúry, ale aj o investície do vedy a výskumu.

„Bol som upozornený, aby sme zvyšovali kontakty medzi zástupcami jednotlivých spoločností, spoločenských ustanovizní. Komunikácia je pre tento rezort veľmi dôležitá,“ povedal minister školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu