Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Súkromné a katolícke školy bojujú petíciou, nie štrajkom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Petíciu za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie slovenského školstva, určenú poslancom parlamentu, dnes spustili súkromné a katolícke školy, ako aj stavovské a mimovládne organizácie.

Chcú vyzbierať 100-tisíc podpisov a tak vyzvať poslancov, aby zmenili podľa nich likvidačné školské zákony a dali ich do súladu s Ústavou SR a medzinárodnými zmluvami.

"Petícia za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie školstva, rieši viac problémov ako štrajk, pretože štrajk je len štrajkom za zvýšenie platov a za postupné zvyšovanie prostriedkov, ktoré do školstva plynú," zdôraznila prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Saskia Repčíková. Štrajk totiž nerieši to, ako sa ďalej s peniazmi hospodári a či idú tam, kam patria. "Legislatíva je nastavená zle. Je nastavená tak, že o peniazoch rozprávajú a rozhodujú tí, ktorí majú množstvo iných záujmov. Samosprávne kraje napríklad rozhodujú v úplnom konflikte záujmov," dodala. Parlament podľa nej odobril likvidačnú legislatívu, ktorá ohrozuje celú školskú sústavu. Obávajú sa postupného zániku súkromných a cirkevných škôl. Petícia sa preto objaví na všetkých školách, kde ju budú môcť podporiť rodičia.

Požiadavky učiteľov, ktorí chcú od 26. novembra štrajkovať, organizátori petície chápu. Repčíková si však myslí, že štrajk nevyrieši legislatívu ani veľké problémy v školstve. Účasť súkromných škôl na štrajku nezakazujú ani neprikazujú. Cestu štrajku vnímame ako neužitočnú, doplnil prezident Združenia katolíckych škôl Ján Horecký. Ak sa niektorí zamestnanci cirkevných škôl do štrajku chcú zapojiť, je to ich právo, dodal.
Predsedníčka petičného výboru Renáta Ocilková pripomenula, že zákony odňali rodičom právo na slobodný výber poskytovateľa vzdelávania pre svoje deti. Podľa Vladimíra Špánika zo Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) samospráva je v tomto prípade horší hospodár než štát. Starosta má často len základné vzdelanie, pripomenul.

Organizátori petície žiadajú poslancov, aby dali novely školských zákonov do súladu s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Chcú, aby prijali zákony, ktoré zabezpečia pre všetkých zamestnancov v školstve adekvátne navýšenie miezd. Ďalej chcú odstrániť zo školskej legislatívy ustanovenia, ktoré umožňujú odlišné zaobchádzanie s neverejnými školami a školskými zariadeniami v porovnaní s verejnými. Ďalšou požiadavkou je, aby poslanci legislatívne zaviazali samosprávy miest a obcí povinnosťou rovnakým spôsobom, spravodlivo, transparentne a adresne financovať všetky školy a školské zariadenia bez ohľadu na zriaďovateľa.

Zlý stav v školstve podľa organizátorov petície spôsobuje nielen odmeňovanie zamestnancov školstva nad hranicou minimálnej mzdy, ale aj nekontrolovateľné financovanie škôl a školských zariadení prostredníctvom rozpočtov samospráv a diskriminačná politika pri financovaní školskej dochádzky a záujmovej činnosti detí. Pod petíciou sú podpísané Asociácia súkromných škôl a školských zariadení, Združenie katolíckych škôl, Komora učiteľov, Nové školské odbory, Združenie občanov miest a obcí Slovenska, občianske združenie Nová voľba a rodičia z Iniciatívy rodičov za dobré školy.

Nepáčia sa im hlavne novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení, ako aj zákona o odbornom vzdelávaní. Prvá novela mení financovanie centier voľného času. Po novom dostanú peniaze na záujmové krúžky obce, kde má dieťa vo veku od päť do 15 rokov trvalý pobyt, a nie tie, ktoré v skutočnosti ponúkajú záujmové činnosti. Obávajú sa, že obce nepoužijú peniaze na centrá voľného času, ale napríklad na opravu chodníkov či krytie svojich dlhov. Novela zároveň určuje, že cirkevné a súkromné školy budú od štátu dostávať minimálne 88 percent z peňazí, ktoré dostávajú štátne či obecné školy.

Novela zákona o odbornom vzdelávaní zase posilňuje právomoci samospráv, ktoré budú môcť po novom rozhodovať o počtoch tried v prvých ročníkoch stredných škôl. Týka sa to nielen škôl, ktorých sú zriaďovateľmi, ale aj súkromných a cirkevných škôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu