Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Paška: Obštrukcia je štandardný parlamentný nástroj

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Zablokovanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu ministra spravodlivosti Tomáša Boreca vládnym Smerom-SD považuje predseda parlamentu za normálne, obštrukcia podľa neho patrí k štandardným parlamentným nástrojom.

"To, že sa snažíme spolupracovať a že sa snažíme o široký dialóg, neznamená, že vládne opozícia. Máme silný mandát, získali sme ho v demokratických voľbách. Doposiaľ ho máme veľmi silný, potvrdzuje to každý prieskum verejnej mienky. Nehodlám alternovať a nahrádzať pravicovú atomizovanú opozíciu tým, že budeme ustupovať od našej politiky a od našich hodnôt," konštatoval Paška.

Opozícia nevládne, podľa Pašku "môže hovoriť o veciach, kritizovať a ponúkať riešenia". Potvrdil, že o problematike, ktorú nastolila opozícia, sa v parlamente hovoriť bude, lebo sa tomu nie je možné procedurálne vyhnúť. Ak parlament nebude uznášaniaschopný ani v utorok, Paška musí zaradiť bod mimoriadnej schôdze na nasledujúcu riadnu schôdzu. O stave v justícii sa tak bude v pléne hovoriť najneskôr počas decembrového zasadnutia NR SR. Paška zdôraznil, že Smer-SD prijíma iné názory, ale "väčšina s legitímnym mandátom je tu na to, aby realizovala svoj program a svoju víziu krajiny".

Opozícii zároveň odkázal, že keď vládla, tak v parlamente robila veci, z ktorých Paškovi stávali vlasy dupkom. Poukázal napríklad na hlasovanie o kandidátovi na generálneho prokurátora alebo skutočnosť, že pravicová koalícia neodsúhlasila v parlamente možnosť vystúpiť v pléne pre predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. "Snažil som sa celý život spájať a nie rozdeľovať," konštatoval predseda parlamentu s tým, že verí v udržanie konštruktívneho dialógu medzi koalíciou a opozíciou na pôde národnej rady.

V utorok sa na začiatku mimoriadnej schôdze zaprezentuje desať poslancov Smeru-SD. Aby 67-členná opozícia mala dostatok hlasov na uznášaniaschopnosť - 76, môže jej chýbať maximálne jeden poslanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu