Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pochybný Kočnerov prevod v banke Penty: Malta vypátrala 3 milióny z Belize!

Marián Kočner
Marián Kočner

BRATISLAVA – Za Kočnerov prevod troch miliónov eur zaplatí Penta pokutu! Kontroverzný podnikateľ Marián Kočner si vlani 9. decembra poslal z Belize cez Bank of Valetta na Malte na účet v Privatbanke tri milióny eur. Keďže banka o neobvykle vysokom pohybe s peniazmi neinformovala finančnú políciu, zaplatí pokutu, informoval o tom denník SME.


Známy podnikateľ Marián Kočner, ktorého meno sa objavilo aj na takzvaných mafiánskych zoznamoch, si vlani poslal z Belize cez Bank of Valetta na Malte tri milióny eur na účet v bratislavskej Privatbanke.

Finančná polícia, ktorá uskutočnila v banke kontrolu, operáciu označila za neobvyklú. Privatbanka, ktorú vlastní finančná skupina Penta, jej neohlásením porušila zákon, za čo polícia minulý týždeň vyrubila banke pokutu 55-tisíc eur. Na prevod peňazí finančnú políciu pritom upozornila finančná polícia Malty, ktorá ho považovala tiež za podozrivý.

Privatbanka sa môže proti rozhodnutiu odvolať priamo na ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ak by ten odvolanie zamietol, môžu to skúsiť na súde. V marci, keď v banke prebehla prvá kontrola, sa banka ohradila, že Kočnera nepovažuje za rizikového klienta, ktorého bankové prevody by mala hlásiť polícii.

Zákon však v otázke informovania o podozrivých bankových operáciách nie je úplne jasný. Píše sa v ňom len to, že hlásené majú byť transakcie, „ktoré vzhľadom na svoju zložitosť, nezvyčajne vysoký objem finančných prostriedkov alebo inou svojou povahou zjavne vybočujú z bežného rámca alebo povahy určitého druhu obchodu alebo obchodu klienta“.
 

Kočner má k Pente blízko

Topky vo februári informovali o prepojení Kočnera s Pentou, po tom čo zorganizoval tlačovku v kauze Sasanka. Kočnera s Pentou spája Kočnerov zať Christian Ellul. Manžel jeho dcéry Karolíny je totiž od roku 2010 konateľom v spoločnosti Fortunawin, ktorá prevádzkuje online stávkovanie. Tá je členom skupiny Fortuna Entertainment, ktorej väčšinovým vlastníkom je práve Penta Investments. Je totiž držiteľom 60 percent akcií.

Ellulovu pozíciu nám potvrdil aj hovorca Fortuny Peter Šrain, no odmietol komentovať prepojenie Ellula a Penty na kauzu Sasanka. „Pán Christian Ellul je jednateľom spoločnosti FortunaWin od roku 2010. Profesiou je právnik a miestna legislatíva nám ukladá povinnosť pôsobenia občana Malty v riadiacich orgánoch tamojších spoločností. Ostatné otázky nemajú akúkoľvek súvislosť s Fortunou, preto ich nemôžeme komentovať,“ reagoval  Šrain na otázku, či môže Ellul vyľúčiť, že Penta cez neho neloboval u Kočnera za diskreditáciu Sulíka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu