Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza bytovka: Za pochybnou firmou má byť Kočner, testoval novinárovo IQ!

Marián Kočner
Marián Kočner (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Medializovaná kauza sporného prevodu bytovky v Bernolákove má ďalšieho významného hráča. Podľa zistení časopisu .týždeň za anglickou schránkovou firmou Mafferton Ltd., kde byty v konkurze skončia, stojí podnikateľ Marián Kočner. K otázkam novinára na túto tému však nebol veľmi ústretový a telefonický rozhovor sa zmenil z jeho strany skôr na arogantné vypočúvanie.

O novostavbu v Bernolákove sa sporia bývalí spolumajitelia, a preto je už niekoľko rokov zablokovaná prokuratúrou. "Nezákonný podpis Dobroslava Trnku na liste z 18. mája, na ktorý upozornila televízia Markíza a denník SME, posunul túto novostavbu so 123 bytmi „poškodenej majiteľke“ Jane Šlachtovej. Šlachtová to následne predala, podľa katastra sú teraz byty v rukách podivnej firmy Gapeja, ktorá je však od augusta tohto roku v konkurze. Konateľom firmy je Štefan Ágh, s ktorým chcel Marián Kočner kedysi ovládnuť televíziu Markíza. Sám Kočner vystupuje v tejto kauze oficiálne ako človek, ktorý chce iba pomôcť poškodeným majiteľom bytov a svojej známej Jane Šlachtovej. Samozrejme, Kočnerovi nejde o dobročinnosť, ale o vlastné záujmy. A tie sa skrývajú za firmou Mafferton.

.," napísal .týždeň s odôvodnením, že táto anglická schránková firma je podstatným veriteľom Ághovej firmy Gapeja.

Kým Gapeja nezískala bytovku v Bernolákove, mala jediný majetok, a  to ornú pôdu v bratislavskom Čuňove. Podľa katastra má na ňu záložné právo Marián Kočner. V konkurznej podstate Gapeji má súpisnú hodnotu 23 275 890 eur. Suma je identická s istinou dlhu, ktorú si od Gapeji nárokuje Mafferton. Kataster tak preukazuje, že Kočner má v Gapeji záložné právo na identický majetok, ako si žiada Mafferton v konkurze. Kočner je tak podľa všetkého majiteľom tejto anglickej schránkovej firmy.

Informoval o tom .týždeň, ktorý sa pokúsil kontaktovať aj samotného Kočnera. Podľa prepisu telefonického rozhovoru je však zjavné, že veľmi nepochodil.

Kočner: Prosím?


.týždeň: Zdravím vás, pán Kočner?
Kočner: Áno, prosím.

.
.týždeň: Pri telefóne Matej Gašparovič z časopisu .týždeň.

Kočner: Kto? Matej Gašparovič z časopisu .týždeň? Vy ste tam nový?

.
.týždeň: Už som tu pár rokov.

Kočner: Vás nepoznám.
.týždeň: No vidíte.
Kočner: Lebo mne zvykne volávať len pán Hríb. To je pre mňa veľká česť, že mi volá on.
.týždeň: Ak sa teda uspokojíte, že vám volá aj takáto malá ryba, chcel by som sa spýtať...
Kočner: Uspokojím sa, ale musím vám položiť tri otázky. Máte koľko rokov žurnalistickej praxe?
.týždeň: Asi šesť, sedem.

Kočner: Ja mám sedem. Prvá vec. Druhá vec: máte skončenú žurnalistiku na nejakej vysokej škole?
.týždeň: Nemám.

Kočner: Akú máte vysokú školu skončenú? 

.týždeň: Filozofiu.
Kočner: 
Filozofiu. Čistú filozofiu čiže so žurnalistikou nič, dobre. Posledná otázka: ja mám IQ merané v 26 rokoch 146. Vy máte koľko?
.týždeň: Ja nie som taký malicherný.
Kočner: Nie ste taký malicherný, potom nech mi volá pán Hríb. Dovidenia.



(Pozn.: Štefan Hríb nemá Kočnerovo tel. číslo)

Na následnú otázku prostredníctvom sms-ky, či je vlastníkom alebo spoluvlastníkom Maffertonu, odpovedal Kočner vyhýbavo, že "necíti potrebu sa k akýmkoľvek otázkam vyjadrovať".

Podľa .týždňa však prehnaná cena čuňovského pozemku naznačuje, že nešlo o reálnu kúpu, ale len o presun majetku vnútri kamarátskeho dua Kočner-Ágh, pričom vysokým ocenením pozemku Mafferton získal pohľadávku voči Gapeji. Pozoruhodnou kúpou pozemku sa v Gapeji "vykopala jama hĺbky 28-miliónov eur, do ktorej sa v konkurze ľahko zmestí bernolákovský panelák". Takýmto spôsobom by sa v konkurze dostala práve k mužovi, ktorý stojí za Maffertonom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu