Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Katolícke školy štrajk opäť nepodporia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Katolícke školy nepodporia štrajk, ktorý odborári plánujú odštartovať 26. novembra. Komisia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre katechizáciu a školstvo ako dôvod uvádza, že školský odborový zväz, ktorý štrajk organizuje, neodvolal požiadavku na zrušenie financovania cirkevných škôl zo štátneho rozpočtu.

Cirkevné školy z podobného dôvodu odmietli aj jednodňový štrajk 13. septembra. Napokon nevyučovalo len niekoľko z nich.

Komisia KBS zväzu tiež vyčíta, že bez rozporu akceptoval novely školských zákonov, ktoré podľa nej prehlbujú nerovnocenné a nespravodlivé financovanie škôl a školských zariadení z verejných zdrojov podľa zriaďovateľa. "Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku tak nekoná v záujme cirkevného školstva, jeho zamestnancov a ani žiakov a ich rodičov," vyhlásil predseda komisie arcibiskup Mons. Bernard Bober.

Z uvedených dôvodov chce ísť katolícka cirkev vlastnou cestou a účinnejšie zlepšovať podmienky školstva na Slovensku. Podporuje preto Petíciu za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie slovenského školstva, ktorá je adresovaná poslancom Národnej rady SR.

Petícia požaduje, aby sa poslanci vrátili k prerokovaniu prijatých noviel zákona o financovaní škôl a zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a dali ich do súladu s Ústavou SR, s právnymi normami EÚ a s medzinárodnými dohodami. Zároveň zákonodarcov žiadajú, aby prijali také zákony, ktoré zabezpečia pre všetkých zamestnancov v školstve adekvátne navýšenie miezd, zodpovedajúce náročnosti a významu ich povolania.

Rovnako aby odstránili zo školskej legislatívy ustanovenia, ktoré umožňujú odlišné zaobchádzanie s neverejnými školami a školskými zariadeniami v porovnaní s verejnými. Poslancov tiež v petícii žiadajú, aby legislatívne zaviazali samosprávy miest a obcí financovať rovnakým spôsobom, spravodlivo, transparentne a adresne všetky školy a školské zariadenia na Slovensku bez ohľadu na to, kto je ich zriaďovateľom.

Odborový zväz plánuje zatvoriť školy od rána 26. novembra. Ich hlavnou požiadavkou je zvýšenie platov školských zamestnancov v budúcom roku o desať percent. Z nej ustúpiť nemienia. Vláda im v októbri ponúkla päťpercentné zvýšenie, to však odmietli. Na budúci týždeň ich čakajú rokovania s ministrom financií. Vyhlásenie Komisie KBS pre katechizáciu a školstvo k pripravovanému štrajku zverejnila na svojom webe Tlačová kancelária KBS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu