Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počiatek: Figeľ ukazuje svoju nekompetentnosť, keď ani nevie, čo vysúťažil

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Exminister dopravy Ján Figeľ (KDH) podľa súčasného šéfa rezortu Jána Počiatka (Smer-SD) ukazuje znova svoju nekompetentnosť, keď ani nevie, čo vysúťažil. Počiatek to uviedol v reakcii na dnešné Figeľove vyjadrenia v súvislosti s pádom mosta pri Kurimanoch.

Podľa Figeľa sa pri výstavbe mosta použila iná podporná konštrukcia ako tá, ktorá bola uvedená v zmluve. Použiť sa mala výsuvná skruž, a nie podporná posuvná skruž, ktorá sa opiera o zem. "Takáto skruž tam nemala čo robiť. V zmluve o dielo a v tendrových podmienkach sa jednoznačne hovorí o takzvanej výsuvnej skruži, ktorá je napríklad použitá pri výstavbe na rýchlostnej ceste R1," opísal Figeľ. Nie je tak podľa neho pravda, že zodpovednosť za tragédiu nenesú štát, NDS ani ministerstvo dopravy.

"Posuvné skruže ako spôsob výstavby sú jasne uvedené vo Figeľom súťaženom projekte aj v technickej správe, ktorá je súčasťou projektovej dokumentácie," reagoval minister Počiatek.

Vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) z čias Jána Figeľa pritom podľa jeho slov dalo explicitne zhotoviteľovi voľnú ruku v spôsobe výstavby, ak výsledné dielo bude vyzerať tak, ako bolo naprojektované.

"Figeľ ďalej zahájil stavbu aj napriek tomu, že nebol schopný zabezpečiť externý dozor na stavbu. Dnes sa sám prihlásil k nominácii dozoru, ktorý paradoxne zároveň kritizuje," dodal Počiatek. Plná zodpovednosť je podľa jeho slov na zhotoviteľovi stavby. "Mieru pochybenia jednotlivých článkov môže po preskúmaní príčin určiť až vyšetrovateľ, preto ma zaráža, že pán Figeľ si trúfa vynášať takéto závery už dnes," doplnil minister.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu