Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Lipšic chce, aby ľudia mohli voliť sudcov a prokurátorov priamo

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana Daniela Lipšica NOVA chce presadzovať priamu voľbu sudcov a prokurátorov občanmi. Ako povedal dnes na tlačovej besede, jediná cesta k očisteniu súdnictva sú slobodné voľby.

„Nemyslím si, že v priamych voľbách vyhrajú len tí najlepší, ale vždy budú zvolení lepší kandidáti, ako dnes menuje justičná elita,“ vyhlásil. NOVA bude pracovať na novele ústavy, ktorá zavedie priamu voľbu sudcov a prokurátorov na osem- alebo desaťročné obdobie, teda dvojnásobok funkčného obdobia parlamentu, alebo prezidenta, aby sa mohli spojiť voľby sudcov a prokurátorov s voľbami parlamentnými alebo prezidentskými. Vždy by sa volila polovica sudcov prvostupňového súdu počas jedných volieb. NOVA chce, aby priamo občania volili aj členov Súdnej rady a tí potom rozhodovali o postupe sudcov na vyššie súdy.

Slovenské súdnictvo treba podľa Lipšica postaviť odznova a to tak, že sa zmení personálny stav v súdnictve a odstránia sa väzby a prepojenia, akási „justičná mafia“. Lipšic si uvedomuje, že takýto návrh v tomto volebnom období nemá šancu prejsť, ale chce ísť s ním do volieb a presvedčiť ľudí a následne to presadiť v parlamente.
Voľba sudcov napríklad funguje podľa Lipšica vo Švajčiarsku a vo väčšine štátov USA. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu