Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hnutie zmenilo názov, bude sa volať: Nová väčšina (Daniel Lipšic)!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Delegáti na rokovaní ustanovujúceho snemu hnutia dnes schválili zmenu názvu Nová väčšina. Po novom sa hnutie volá Nová väčšina (Daniel Lipšic), pričom hnutie bude používať skratku Nova.

 V tajnej voľbe delegáti za predsedu hnutia jednomyseľne zvolili Daniela Lipšica, ktorý nemal protikandidáta. V krátkom príhovore sa Lipšic poďakoval za dôveru a navrhol kandidátov na dvoch podpredsedov – Janu Žitňanskú a Gábora Grendela, ktorých delegáti zvolili.

Stanovy a program strany schválili delegáti na dnešnom ustanovujúcom sneme hnutia, ktorého hlavnou myšlienkou je Slovensko musíme postaviť odznova. Súčasťou sú programové tézy s dvanástimi princípmi, ktoré sú rozpracované v programe. Nová politika hnutia sa opiera o dôveru v ľudí, vieru v spravodlivosť, v ekonomickú slobodu a ďalšie princípy. Nová ekonomika načrtáva, ako dosiahnuť oživenie slovenskej ekonomiky, vytvoriť viac pracovných miest, zlepšiť podmienky pre zamestnancov, dať šancu nezamestnaným. Podľa materiálu Nová ekonomika hnutie chce odstrániť zbytočnú byrokraciu v podnikateľskej sfére, zjednodušiť a znížiť odvody, zaviesť nižšiu daň z príjmu pre podnikateľské subjekty.

Poslanci Národnej rady SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská vystúpili v máji z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Svoje rozhodnutie oznámili médiám 27. mája. Lipšic dovtedy pôsobil ako podpredseda KDH. Svoj odchod zdôvodňoval tým, že rozdiely vo víziách by viedli k hádkam a nedorozumeniam s funkcionármi KDH. Lipšic a Žitňanská po odchode z KDH chodili na letné grilovačky, na ktorých sa stretávali so skupinkami pozvaných ľudí a hovorili o vízii. V auguste ohlásili zámer vytvoriť politickú stranu. Lipšic so Žitňanskou zaregistrovali NOVA na ministerstve vnútra 25. októbra. Ich ambíciou je byť dôstojným súperom Smeru-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu